Linkovi

Buš zatražio od Kongresa da usvoji sveobuhvatnu reformu imigracionih zakona


Predsednik Buš obelodanio plan za pojačanje granične bezbednosti i zaustavljanje protoka ilegalnih imigranata koji prelaze američku granicu sa Meksikom.

Predsednik Buš je gledaocima nacionalnih televizijskih mreža rekao da želi da pojača bezbednost granica tako što će odmah da razmesti do šest hiljada pripadika Nacionalne garde duž granice sa Meksikom.

«Garda će da pomaže Graničnoj patroli tako što će da upravlja sistemima za nadzor, analizira obaveštajne podatke, instalira ograde i prepreke za vozila, gradi puteve za patroliranje i obučava. Gardijske jedinice neće direktno učestvovati u sprovođenju zakona – te dužnosti će obavljati Granična patrola», rekao je predsednik, naglasivši da se time južna granica ne militarizuje. Jedinice Nacionalne garde će biti razmeštene jednu godinu, u dvonedeljnim smenama, sve dok ne budu obučeni i najmljeni dodatni graničari. Predsednik Buš je rekao da će zatražiti od Kongresa da finansira angažovanje šest hiljada novih graničara do kraja 2008.
Senator Dik Darbin iz Ilinoisa je uzvratio na predsednikov govor u ime Demokratske stranke. On je upitao koliko je mudro koristiti Nacionalnu gardu, čije su snage utanjile zbog neprekidnog angažovanja u Iraku i na poprištima elementarnih nepogoda, kao što su bili katastrofalni uragani prošlog leta.

«Predsednikov predlog pokreće ozbiljna pitanja o budućnosti Nacionalne garde. Ako pripadnici Garde treba da se odreknu redovne obuke da bi patrolirali granicom, da li će biti dovoljno spremni kada idući put budemo imali neku vanrednu situaciju kod kuće ili u inostranstvu? Da li će predsednik da garantuje da će jedinice Nacionalne garde moći da štite sopstvene domove i zajednice, ako to bude potrebno?», pitao je senator Darbin.

Pitanje imigracije izaziva podele. Kongres raspravlja kako da zaustavi protok ilegalnih imigranata i šta da radi sa oko 12 miliona koji su već u Sjedinjenim Državama. Iako je rekao da je protiv amnestije za one koji ilegalno borave u zemlji, predsednik Buš je ponovo zatražio da se usvoji program takozvanih «gostujućih radnika», koji bi imigrantima dopustio da dobiju nisko plaćena zaposlenja i privremeno ostanu u zemlji.

«Verujem da bi ilegalni imigranti koji već imaju korene u ovoj zemlji i žele da ostanu, trebalo da plate znatnu kaznu za kršenje zakona, da plate porezu, nauče engleski jezik i budu zaposleni nekoliko godina. Ljudima koji sve to zadovoljavaju, trebalo bi dozvoliti da se prijave za državljanstvo, ali ga ne bi dobijali automatski i morali bi da čekaju u redu iza onih koji su poštovli propise i zakon», objasnio je predsednik zatraživši od zakonodavaca da daju prioritet imigracionoj reformi. Predstavnički dom je decembra prošle godine usvojio zakon, kojim se predviđa izgradnja ograde duž većeg dela granice sa Meksikom. Isto tako, ilegalni boravak u zemlji bi se smatrao krivičnim delom. Senat tokom ove nedelje radi na svojoj verziji imigracionog zakona.

XS
SM
MD
LG