Linkovi

Kesić: Medjunarodna zajednica treba iskreno da pregovara sa Srbijom


“Mislim da je krajnje vreme da medjunarodna zajednica počne da iskreno pregovara sa Srbijom, jer jedino rešenje koje može da bude stabilno za Kosovo jeste ono koje prihvati i Beograd ” rekao je analitičar u vašingtonskoj konsultantskoj firmi “TSM” Obrad Kesić u Ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Glas Amerike: Kako bi prekid pregovora izmedju Brisela i Beograda mogao da se odrazi na odnose izmedju Srbije sa SAD i da li bi to moglo da se odrazi na pregovore o Kosovu?

Kesić: I Vašington i Brisel govore da to nema nikakve veze se pregovorima o konačnom statusu Kosova. Suspendovanje pregovora Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijiom ne bi trebalo da ima, po tumačenju nekih sa strane, neki veći efekat na pregovore o Kosovu u Beču. Mislim da to nije realno. Već postoji izvestan uticaj. Naravno, oni u medjunarodnoj zajednici, koji su se opredelili za nezavisnost Kosova, koriste sada argumentaciju da ovo pokazuje da Srbija nije potpuno demokratska zemlja jer ne saradjuje sa Hagom i tako uvode celo pitanje o tome da li je Srbija potpuno ispunila svoje demokratske ciljeve. Na taj način se gradi argumentacija da bi nezavisnost Kosova, i naravno nezavisnost Crne Gore, bili najbolje rešenje jer u ovom momentu Srbija ne ispunjava obaveze prema medjunarodnoj zajednici. Tako se saradnja sa Haškim sudom koristi u širem kontekstu.

Glas Amerike: Najnovija runda razgovora o decentralizaciji Kosova nije pokazala najbolje rezultate. Kakav dalji razvoj dogadjaja očekujete?

Kesić: Za sada će se nastaviti ovako, a to je da se pregovori zakažu, obe strane dodju, iznesu svoje stavove i da se na kraju ne postigne dogovor. Razlog tome je da su sva ostala pitanja mnogo teža od pitanja decentralizacije. A ako nema napredka o ovom pitanju teško je očekivati da će se postići napredak o drugim pitanjima. Jednostavno u velikoj meri ovo sve više predstavlja neku veliku igru. Kako će se ona završiti, to ćemo da vidimo. Čini mi se da je to sve jedna kamuflaža i da će na kraju gospodin Ahtisari izneti jedan dokument, koji nema nikakve veze ni sa srpskim ni sa albanskim stavom.

Glas Amerike: Da li to znači da bi medjunarodna zajednica mogla da namente rešenje za Kosovo?

Kesić: Uvek postoji ta opcija. Medjutim, mislim da je vrlo važno da se kaže da bi nametnuto rešenje za Kosovo dovelo do situacije gde ne bi bilo stabilnosti ne samo u Srbiji već i u celoj regiji. Ako je to interes medjunarodne zajednice da se izazove nestabilnost onda je ovo pravi put do toga. Mislim da je ipak krajnje vreme da medjunarodna zajednica počne da iskreno pregovara sa Srbijom, jer jedino rešenje koje može da bude stabilno je ono koje prihvati i Beograd.


XS
SM
MD
LG