Linkovi

Senat podržao poziv Buša da se preduzme sveobuhvatna imigraciona reforma


Američki Senat podržava poziv predsednika Buša da se preduzme sveobuhvatna imigraciona reforma, koja obuhvata pojačanje granične bezbednosti i da se istovremeno rešava pitanje miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama.

Senatori međutim nisu izglasali plan koji bi se bavio isključivo osiguravanjem američkih granica, pre razmatranja drugih imigracionih reformi.

Imigracione mere koje su juče odbačene, predložio je republikanski senator Džoni Ajsakson iz Džordžije, koji je tvrdio da bi Sjedinjene Države trebalo da počnu bolje da kontrolišu svoje granice, pre razmatranja programa gostujućih radnika i državljanstva za milione ilegalnih imigranata koji su već u zemlji.

«Pretpostavka je da ne želite da privučete još ilegalnih imigranata, pre nego što vam je granica bezbedna.»

Ali većina senatora je to videla drugačije i glasala 55 prema 40 protiv amandmana, tvrdeći da bi on bio suprotan pozivu predsednika Buša da se sprovede sveobuhvatna imigraciona reforma. Senat je potom sa 79 prema 16 glasao za predlog demokrata koje se zalažu za nastavak rada na programu gostujućih radnika, kojim bi se radnicima bez dokumenata pružila mogućnost da dobiju državljanstvo Sjedinjenih Država. Pokrovitelj tog amandmana, senator Ken Salazar iz Kolorada, rekao je da Sjedinjene Države više ne mogu da izbegavaju rešavanje problema ilegalnih imigranata koji su već u zemlji.

«Verujem da ne bismo smeli da dozvolimo da se ova kriza poveća. Ne verujem da bi trebalo da nastavimo da tolerišemo zajednicu u senci od 11 miliona radnika bez dokumenata danas u ovoj zemlji.»

Glasanje je primljeno kao pobeda predsednika Buša, koji je preksinoć preko nacionalnih televizijskih mreža izneo svoje predloge za imigracione reforme. Pored podrške plana za privremene gostujuće radnike koji bi ilegalnim imigrantima otvorio put prema američkom državljanstvu, predsednik Buš je predložio da se duž granice sa Meksikom rasporedi šest hiljada pripadnika Nacionalne garde. Mnogi zakonodavci pozdravljaju predlog za pojačanje granične bezbednosti, ali brinu da bi ova inicijativa dodatno opteretila Nacionalnu gardu koja je već raspeta obavezama u Iraku i Avganistanu.

Lider senatske većine Bil Frist iz Tenesija, rekao je da se nada da će Senat do kraja iduće nedelje glasati o kompletnom zakonskom predlogu imigracione reforme, koji će sadržati odrednice o gostujućim radnicima i mogućnost sticanja državljanstva.

Predstavnički dom je već usvojio svoju verziju imigracione reforme, koja ne obuhvata program gostujućih radnika, ali predviđa izgradnju ograde duž većeg dela američko-meksičke granice i strožije kazne za ilegalne imigrante, proglašavajući boravak bez dozvole krivičnim delom. Lider demokratske manjine u Senatu, Hari Rid iz Nevade, ponovo je pozvao predsedika Buša da opozove mere koje je usvojio Predstavnički dom, ukoliko želi da sveobuhvatna imigraciona reforma doživi uspeh.

«On bi trebalo negativno da se izrazi o tom zakonskom predlogu Predstavničkog doma. Ja taj predlog nazivam monstruoznim i verujem da jeste, a predsednik tek treba da kaže da je on loš.»

Kongresni pregovarači će morati da pronađu način da pomire razlike u zakonskim predlozima pre nego što konačan predlog bude mogao da se uputi predsedniku na potpis.

XS
SM
MD
LG