Linkovi

Odložena odluka o prijemu Bugarske i Rumunije u EU


Evropska komisija odložila je do oktobra ove godine donošenje konačnog izvještaja o rokovima za prijem Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju. Dvije istočnoevropske zemlje će ubrzati proces ekonomskih i političkih reformi.

Evropska komisija navodi da će Brisel sačekati do oktobra kada će odlučiti da li su Rumunija i Bugarska ispunile uslove za pristupanje 25-točlanom bloku – već tokom iduće ili će čekati do 2008. godine. Odluka Evropske komisije nje iznenadila poznavaoce prilika u EU. Katinka Bariš, iz londonskog Centra za evropsku reformu kaže da Brisel već odavno tražio da Rumuni i Bugari ubrzaju refotrmski proces.

»To je pokušaj da se unese elment neizvjesnosti u proces priključenja Rumunije i Bugarske EU, jer je Brisel prethodno učinio nešto što nije uradio nikada prije – rekao je tim zemljama da će im odrediti datum prijema, bez obzira na okolnosti»

Uvođenjem faktora neizvjesnosti, kaže Barišova, EU pokušavada pojača pritisak na Bugarsku i Rumuniju da se, između ostalog, obračunaju sa korupcijom i kriminalom, among other problems. Po njenim riječima nijedna od država kandidata neće biti pretjerano nesrećna zbog ovog odlaganja.

«Za njih su to još dobre vijesti jer im iz Brisela nisu poručili da ih neće primiti naredne, već da će morati da čekaju 2008. godinu. Poruka je – imate šansu, ali morate da uradite domaći zadatak»

Bugarskoj je preostalo da riješi probleme iz šest područja, koja su – prema saopštenju EU «izvor zabrinutosti i zahtijevaju hitno djelovanje". Rumunija bi trebalo da ispuni četiri tehnička uslova.

Obje zemlje trenutno uživaju blagodeti bliskih odnosa sa EU, a njihovo potencijalno članstvo osnažilo je povjerenje strateških investitora.

XS
SM
MD
LG