Linkovi

Štajnmajer: Cilj ostaje stvaranje multietničkog i demokratskog Kosova


Vlada Srbije, odnosno njena delegacija na pregovorima o statusu Kosova u Beču, uskoro će Kontakt-grupi podneti predloge o budućem statusu Kosova, najavio je danas u Berlinu predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom, Koštunica je rekao da će pregovarački tim „na primeren način, najpre Kontakt-grupi, ponuditi pjedinačne predloge o statusu Kosova“.

„Tu će naša ideja o budućem statusu biti razradjena. Pokazaćemo da to nije samo puka zamisao, već nešto što može da funkcioniše i doprinese stabilnosti i miru na Balkanu“, rekao je Koštunica novinarima. Dodao je da vlada Srbije smatra da se „prostor za kompromis nalazi izmedju nezadovoljavajućih rešenja kakvi su status koji je Kosovo imalo do 1999. i nezavisnosti o kojoj se danas govori“,

Ministar Štajnmajer je, kako stoji u saopštenju izdatom posle razgovora, istakao da za Nemačku „cilj ostaje stvaranje multietničkog, demokratskog Kosova na kojem svi gradjani, nezavisno od etničke pripadnosti, mogu da žive mirno i bezbedno“.

Koštunica je, kako je preneo novinarima, Štajnmajeru izneo uverenje da će „na referendumu u nedelju Crna Gora pokazati evropsko lice, odnosno opredeljenje za integraciju, za očuvanje postojećih država i njihovo skladno uključivanje u EU“.

Nemački šef diplomatije je pak zatražio da Beograd i Podgorica nastave „intenzivan dijalog o budućim odnosima nezavisno od ishoda referenduma“. U susretu sa premijerom Srbije je „iznova podvukao stav EU da svaki rezultat postignut u ispravnoj proceduri na referendumu mora da se poštuje“.

Sažimajući sadržaj razgovora u Berlinu Koštunica je posebno ocenio da „postoji pozitivno raspoloženje i nastojanje da se razume koliko je za Srbiju važan nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU“ koji su prekinuti zbog toga što Haškom tribunalu nije izručen optzuženi general vojske bosanskih Srba Ratko Mladić.

Koštunica je ocenio i da se u Berlinu „razume da su tehničke smetnje, a ne nedostatak političke volje dovele do prekida pregovora“.

Prekid pregovora o stabilizaciji i pridruživanju koje je EU vodila sa Beogradom Štajnmajer je ocenio kao „neizbežan“.

„Više od deset godina posle Srebrenice ovo mračno poglavlje istorije mora da bude rasčišćeno“, rekao je SStajnmajer. Apelovao je na premijera Srbije da što je moguće skorijim izručenjem Mladića otvori put za nastavak pregovora sa EU“.


XS
SM
MD
LG