Linkovi

Kina pozdravlja plan Evropske unije za rešenje spora sa Iranom, Rusija se protivi vojnoj opciji


Kina je pozdravila plan EU kojim se Iranu nude povlastice u zamjenu za odustanak od programa proizvodnje nuklearnog oružja. Rusija ističe da vojna opcija rješavanja spora sa Teheranom nije na stolu.

To je saopšteno nakon današnjeg sastanka ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova sa kineskim kolegom po funkciji Lijem Žao Đingom u Pekingu.

EU je u ponedjeljak najavila povlastice za Iran, koje uključuju i sofisticiranu nuklearnu tehnologiju namjenjenu mirnodopskom programu. Iran zauzvrat mora da prkine obogaćivanje uranijuma.

Evropski predstavnik Havijer Solana rekao je da će Teheranu zaista da bude teško da odbaci ponudu Brisela, ukoliko su namjere Irana usmjerene isključivo na proizvodnju energije, a ne i oružja.

Zapadni saveznici vjeruju da Iran tajno gradi nuklearno oružje, što vlasti Islamske republike odbacuju. Teheran je takođe najavio da će odbaciti svaku evropsku ponudu koja mu uskraćuje pravo na mirnodopski nuklerani program .

Rusija i Kina kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN protive se uvođenju sankcija zbog odbijanja Irana da ispuni u potpunosti obaveze prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

XS
SM
MD
LG