Linkovi

Televizijska tehnologija ulazi u novu eru


Februara 2009. godine sve televizijske stanice u Sjedinjenim Državama biće obavezne da predju na emitovanje digitalizovanog signala, što će označiti kraj analognoj televiziji, kakvu poznajemo od njenog nastanka.

17. februara 2009. sve televizijske stanice isključiće svoje analogne predajnike i vratiti dozvole za njih federalnoj vladi. Prvobitni tesan rok produžen je za čitavih šest godina pa je televizijska industrija uverena da će promena proći glatko. Mnoge stanice planiraju da istovremeno predju i na televiziju visoke rezolucije, poznatu kao Ha-de-te-ve.

Federalna komisija za komunikacije je telo koje reguliše sve vrste elektronskih telekomunikacija u Sjedinjenim Državama. Funkcioner te komisije, Džonatan Adelstajn, kaže da prelazak na digitalnu televiziju teče po planu:

”Dolaze razne vrste novih sadržaja. Potrošači sve češće kupuju televizore visoke rezolucije. Ali mislim da treba bolje da pripremimo javnost za ono što dolazi. Visoka definicija doneće i bolju sliku i bolji zvuk pa će se prelazak na nov sistem zaista isplatiti.“

Medju organizacijama koje se najviše zalažu za prelazak na digitalnu televiziju je Nacionalno druženje elektronskih medija. Predstavnik Denis Vorton kaže da još samo 200 televizijskih stanica u Americi nije sprovelo tu konverziju:

”U Americi postoji oko 1700 televizijskih stanica, a više od 1500 već emituje i digitalni signal, mnoge od njih u tehnici visoke rezolucije. Na primer, svi sportski prenosi i sve udarne emisije emituju se u HD tehnici.“

Vorton kaže da je prelazak na digitalni signal još prilično skup za manje televizijske stanice. Konverzija na standardnu digitalnu sliku košta najmanje dva miliona dolara, dok kvalitetna oprema za HD televiziju košta čak i deset miliona dolara. Medjutim, iskusni televizijski producent, Randal Dark, ističe da cene opreme neprekidno padaju.

”U velikim gradovima vlada žestoka konkurencija. S druge strane, potrošači koji imaju prijemnike visoke rezolucije neće više da gledaju program sa slikom standardnog formata i niske rezolucije.“

Randal Dark očekuje da će skorašnji početak prodaje digitalnih video diskova u HD i Blu rej tehnologiji takodje podstaći kupovinu digitalnih prijemnika visoke rezolucije. Prelaskom na digitalnu televiziju tradicionalni televizori postaće potpuno beskorisni.

XS
SM
MD
LG