Linkovi

Kuća Hajrik poznata kao «Pivarov zamak»


Na uglu Avenije Nju Hempšir i Ulice O na Dupont Serklu u Vašingtonu, smešten je historijski dragulj koji je sada ugrožen, ukoliko se do decembra ne prikupi gotovo dva miliona dolara.

Kuća Hajrik je ovde poznata kao «Pivarov zamak». To je jedan od najočuvanijih kasnoviktorijanskih kućnih muzeja.

Njegova 31 odaja je ispunjena rukom obrađenim rezbarijama, ručno oslikanim tkaninama na tavanici, luksuznim nameštajem i originalnom kolekcijom porodice Hajrik s početka prošlog veka.

«Zamak» je od 1892. do 9. sagradio nemački imigrant, proizvođač piva i filantrop Kristijan Hajrik, čiji praunuk Geri Hajrik je danas vodič kroz muzej.


«… do početka 20. stoleća, Hajrik je bio toliko uspešan da je postao najveći privatni zemljovlasnik u Vašingtonu i najveći poslodavac za Nemce», kaže Geri.

Objekat je sagrađen od prednapregnutog čelika i betona, što je u to vreme bila nova konstruktivna tehnika koja se nije koristila za stambene objekte.


«Drugi razlog zbog kojeg je ovo važno, istorijski, jeste to što je ovo bila prva stambena zgrada u Vašingtonu obezbeđena od požara. Prve dve Hajrikove pivare, nešto niže u ulici, tri puta su gorele – treći požar ga je gotovo upropastio – tako da je odlučio da sagradi nesagorljivu stambenu kuću», kaže njegov praunuk.

Da bi obezbedio kuću, Kristijan Hajrik nikada nije koristio nijedan od 15 kamina, a na vrh kule je postavio jednog daždevnjaka, mitološkog zaštitnika od vatre.

Stari pivar je bio i jedan od najuspešnijih poslovnih ljudi u Vašingtonu, koji je osnovao pivarsku kompaniju «Olde Hajrik», čije pivo i danas može da se poruči u nekom od obližnjih restorana.

Posle njegove smrti u 102. godini, zamak je nekoliko puta menjao vlasnika, pre nego što ga je Zadužbina «Kuće Hajrik» 2003. kupila za pet i po miliona dolara, da bi predupredila njegovo pretvaranje u privatni klub.

Sada su kamate toliko porasle da Zadužbina ne može da ih plaća, kaže Džejn Livej, direktorka programa za kulturni turizam u Vašingtonu.


«Tako smo se danas našli sa muzejom koji možemo da izgubimo, a rekla bih da on zaslužuje svačiju podršku. Hoću da kažem da smo svi gospodari naše istorije, čak i kada to nije naša lična istorija. Nigde u Vašingtonu nećete da nađete kuću na kojoj možete da otvorite vrata i stupite u istoriju i zaista iskusite neki drugi period i drugu kulturu», kaže Džejn Livej.

Gerija Hajrika, koji kaže da je prošli Božić proveo u kuhinji ispijajući dedino pivo, gubitak kuće bi upropastio.

«… Sedeo sam ovde i pokušavao da zamislim kako bi bilo ovde obedovati sa precima… Baš volim ovu prostoriju», kaže praunuk.

Članovi zajednice su se organizovali. Prilozi od 5 dolara, sve do anonimnog poklona od 500 dolara, počeli su da pristižu. Organizovano je i nekoliko akcija za prikupljanje priloga, uključujući i prijem koji su priredili studenti Američkog univerziteta.

Geri je uzeo odmor na svom stalnom poslu da bi se posvetio vodičkoj dužnosti u muzeju. Svi se nadaju da će publicitet u poslednjem trenutku dovesti nove posetioce od kojih neki kažu da nisu ni znali da je «ovaj dragulj u samom centru grada».

A sa posetiocima stižu i novi prilozi. Tokom dva protekla meseca, Zadužbina «Kuće Hajrik» je dobila više od stotinu hiljada dolara priloga. Interesovanje javnosti je navelo i gradonačelnika da u gradskom budžetu izdvoji novac za zamak, kako bi se, barem za sada, izbegla opasnost od prodaje.

XS
SM
MD
LG