Linkovi

Fudbalski skandal koji je zahvatio Italiju odneo prve žrtve


Fudbalski skandal koji je zahvatio Italiju odneo je i prve žrtve - akreditacija jednog od sudija koji je trebao da učestvuje na predstojećem Svetskom prvenstvu u Nemačkoj je povučena. Čak je i Vatikan osudio ovaj skandal nazvavši ga uvredom sporta.

Ostalo je manje od mesec dana do početka Svetskog prvenstva u fudbalu, a pažnja italijanske avnosti je koncentrisana na skandal koji je zahvatio nacionalni sport. Brojni programi na radiju i televiziji, kao i veliki broj stranica dnevne štampe posvećeni su novostima u vezi sa tom aferom. Tužioci su otvorili veliku istragu povodom tvrdnji o nameštanjima utakmica kao i ilegalnim klađenjima. Italijanski fudbalski savez juče je povukao akreditaciju jednog od najpoznatijih fudbalskih sudija, nakon što je obeladonjeno da je i on umešan. U skandal su umešana i 4 tima – Juventus, Milan, Lacio i Fijorentina.

Industrijalac Dijego Dela Vale, čija porodica je vlasnik tima Fijorentina, tvrdi da je siguran da njegov tim nije umešan. Juventus je jedno od najpoznatijih italijanskih fudbalskih imena. Međutim, ceo upravni odbor tima podneo je ostavku, a direktor je pod istragom da je uticao na sudije. Preko 40 osoba treba da bude saslušano, a svi su osumnjičeni za kriminalno udruživanje i prevare. Najpoznatiji italijanski golman Đanluiđi Bufon ispitan je zbog sumnje da se ilegalno kladio. On tvrdi da je nevin i želi da učestvuje na Svetskom prvenstvu. Bivši predsednik fudbalskog tima Bolonja, Gaconi Fraskara, smatra da je ovaj skandal dovoljan da se svi postide zato što su Italijani i postavlja pitanje da li bi nacionalna selekcija uopšte trebala da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj.

Gaconi naglašava da je žalosno da se ovo događa baš uoči Svetskog prvenstva. Istovremeno, vatikanski dnevnik je fudbalski skandal opisao kao uvredu sportu i sportskim vrednostima.

XS
SM
MD
LG