Linkovi

Izrael: Pitanje ljudskih prava ili pitanje bezbednosti i demografije


Odlukom izraelskog Vrhovnog suda jedan proj arapskih porodica, koje žele da žive u jevrejskoj državi, neće moći da to učine. Ovaj slučaj je suprostavio pitanje ljudskih prava pitanjima bezbednosti i demografije.

Vrhovni sud Izraela minimalnom većinom je podržao valjanost kontroverznog zakona kojim se Palestincima sa Zapadne obale zabranjuje da se pridruže suprugama i deci, takođe arapskog porekla, koji imaju izraelsko državljanstvo. Izraelska vlada tvrdi da Palestinci koji žive u Izraelu predstavljaju pretnju po bezbednost jevrejske države, kao i da bi mogli da pomažu teroristima sa Zapadne obale. Prema zakonu, samo žene starije od 25 i muškarci preko 35 godina mogu da se pridruže porodicama koje žive u Izraelu, a imaju pravo i da traže izraelsko državljanstvo. Prošireni saziv Vrhovnog suda glasao je sa 6 prema 5 da se odbaci peticija kojom se tražilo ukidanje tog zakona. Orna Koen je pravni zastupnik potpisnika peticije.

“Ovaj zakon je rasistički i ovo je veoma loš dan za ljudska prava u Izraelu rekla je Orna Koen. Jedan od potpisnika je i Murad El Sana, koji je oženjen Palestinkom iz Vitlejema. On ukazuje da će njih dvoje sada biti razdvojeni.

Sana kaže da je ovo “nepodnošljiva i nehumana” situacija. “Vlast sprečava ljude da žive normalnim životom samo zbog njihove nacionalnosti” kaže on. Dok vlast zvanično kaže da je u pitanju anti-teroristička mera, funkcioneri priznaju da je u pitanju i demografija. Stanovništvo Izraela čini 20% Arapa i oni imaju mnogo veću stopu nataliteta od Jevreja. Izrael zato strahuje da bi jevrejska većina mogla da bude dovedena u pitanje, u slučaju da prevelikom broju Palestinaca bude dato državljanstvo Izraela.

“Moramo da zaštitimo izraelsku državu, kao jevrejsku zemlju” kaže ministar Ceev Boim.


XS
SM
MD
LG