Linkovi

Da li je Vašington spreman da povede direktne pregovore sa Teheranom?


Savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, izjavio je da SAD podržavaju diplomatska nastojanja EU da direktno pregovaraju sa Iraom. U programu mreže CNN, Hedli je, medjutim, rekao da se stav Vašingtona nije izmenio.


«Evropljani su izneli svoje predloge Iranu još pre godinu dana i mi smo jasno rekli da podržavamo nastojanja Evropljana. Medjutim, rasprava je sada preneta u Savet bezbednosti UN, gde medjunarodna zajednica u celini, uključujući i SAD, može jasno da prenese Iranu šta bi trebalo da preduzme,» rekao je Hedli.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost je pozvao Iran da obustavi obogaćivanje uranijuma i pruži uveravanja medjunarodnoj zajednici da ne nastoji da se domogne nuklearnog oružja. Ova izjava Hedlija usledila je posle poziva generalnog sekretara UN, Kofija Anana Sjedinjenim državama da povedu direktne pregovore sa Teheranom. Medju kritičarima politike administracije prema Iranu je i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, Zbignjev Bžežinski, koji je nedostatak direktnih razgovora sa Iranom opisao kao «apsurdnu situaciju». Bžežinski je uporedio Iran sa Severnom Korejom, ukazavši da su se američki funkcioneri sastali sa severnokorejskim funkcionerima i na bilateralnim i na multilateralnim pregovorima.

«Argument koji iznosi Bušova administracija je – ne možemo da pregovaramo direktno sa Iranom pošto bi time pružili legitimitet iranskoj vladi. Medjutim, mi dajemo legitimitet Severnoj Koreji i – šta je loše u tome. Činjenica je da izmedju SAD i Irana postoje ozbiljne nesuglasice i konflikti oko bezbednosnih interesa i oko finansijskih problema,» rekao je Bžežinski.

Očekuje se da će britanski, francuski i nemački pregovarači ponuditi Teheranu podsticajne mere u zamenu za garancije da će obustaviti obogaćivanje uranijuma. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je, medjutim, juče izjavio da će njegova zemlja odbaciti bilo kakav zahtev Evropljana da obustavi svoje nuklearne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG