Linkovi

Havijer Solana: Evropska unija želi da pomogne narodu i Vladi Srbije


Danas su ministri EU ponovili stav Evropske komisije - SCG će se vrlo brzo naći u poziciji da zaključi pregovore sa Briselom kada se i ako Ratko Mladić nadje u Hagu.

Ništa neočekivano se nije danas dogodilo u Briselu - u funkciji podrške ranijoj odluci Komisije da otkaže narednu rundu pregovora sa Beogradom, Savet ministara EU je sa žaljenjem zaključio da je odluka bila neminovna jer se Ratko Mladić jos uvek nije našao u haškom pritvoru. Medjutim, čim se i ako uspostavi puna saradnja Beograda sa Hagom, prekinuti pregovori će biti nastavljeni "punom parom", tako da će, još uvek , biti moguće da se dostignu željeni rokovi.

Zato i poziv, još jedan u nizu, vlastima u Srbiji da neodložno sve begunce, posebno Ratka Mladića, izvedu pred "lice pravde". Nešto oštriji stav prema Srbiji su na današnjem skupu zagovarali ministri spoljnih poslova Madjarske, Francuske i Velike Britanije, dok je mišljenje većine ministara bilo da se zvaničnom Beogradu treba ostaviti još vremena i prostora s obzirom na nezavidnu situaciju u kojoj se našla srpska vlada.

Sličnog mišljenja je i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, koji poručuje:

"Pozicija EU i pozicija Havijera Solane je da, koliko god možemo, moramo da pomognemo srpsku vladu i narod. Sada su u teškim trenucima i veoma nam je stalo da ih prevazidju i da ponovo uspostave bliske odnose sa Unijom, kakve istinski i mi želimo da imamo s njima".

Ministri inostranih poslova Evropske unije su takodje naglasili "važnost poštenog i urednog održavanja referendumskog procesa u Crnoj Gori".

Oni su "pozvali obe strane da ispoštuju odredbe i zakon o referendumu, da se uzdrže od jednostranih poteza tokom potonjih etapa tog procesa i da prihvate ishod legitimno održanog referenduma".

U zaključcima zasedanja je zatraženo da se obezbedi da birači u Crnoj Gori mogu da se slobodno i obavešteno opredele izmedju raznih alternativa i da slobodo izraze svoju volju, "bez ikakvog uplitanja kojem ne sme biti mesta".


XS
SM
MD
LG