Linkovi

Predsednik Džordž Buš se priprema da večeras održi govor o pitanju ilegalne imigracije


Predsednik će se pozabaviti temom koja je podelila Amerikance – na koji način zaustaviti poplavu ilegalnih imigranata. Neki u Vašingtonu ilegalne imigrante smatraju kriminalcim, dok drugi tvrde da nema načina da se toliko broj ljudi deportuje i da im treba pružiti priliku da regulišu svoj status. Predsednik Buš zastupa srednji pristup. Očekuje se da će u svom današnjem govoru od Kongresa zatražiti da usvoji sveobuhvatni pristup kojim bi se obezbedile granice, dok bi ilegalcima koji su već u SAD bilo omogućeno da ostanu u zemlji kao gostujući radnici. Zvaničnici u Beloj kući kažu da predsednik razmatra i mogućnost da za obezbeđenje granice angažije Nacionalnu gardu. Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli objašnjava.

“Ideja o upotrebi Garde kao pomoć pograničnim patrolama nije nova. To već činimo. To nije militarizacija granice. To je pomoć civilnoj pograničnoj patroli.”

Hedli ukazuje da je jedan broj zakonodavaca raspoložen da podrži ideju o razmeštanju gardista duž granice sa Meksikom. Jedan od njih je i vođa senatske većine, republikanac Bil Frist.

“Mislim da je to najmanje što možemo da uradimo. Obezbeđenje granica je odgovornost federalnih vlasti. Moramo da delujemo. U prošlosti smo bili veoma neuspešni.”

Sa takvim stavom se ne slaže vođa Demokrata u senatskom komitetu za pravosuđe, senator Patrik Lejhi, koji smatra da je Garda već preopterećena zbog rata u Iraku.

“Već smo ih rastegli, a sada hoćemo još i da budu duž granice? Trebali su da plate veći broj pripadnika pogranične patrole, kada smo to tražili pre dve godine, pošto je Kongres odobrio sredstva za to. Znate šta su nam odgovorili iz Sekretarijata za unutrašnju bezbednost kada smo ih o tome pitali? NIŠTA!”

Senator Lejhi je istovremeno pohvalio predsednika Buša pošto zastupa sveohuhvatni pristup problemu ilegalnih imigranata. Senatske vođe se nadaju da će, tokom narednih nekoliko sedmica, postići saglasnost o zakonskom predlogu za reformu imigracionih zakona, koji bi bio prihvatljiv i Beloj kući.

XS
SM
MD
LG