Linkovi

Nov pomak ka održivoj nuklearnoj fuziji


Japanska agencija za atomsku energiju objavila je da je gotovo udvostručila vreme održavanja plazme u svom fuzionom nuklearnom reaktoru tipa tokamak, sa 16,5 na 28,5 sekundi, čime je napravila krupan korak ka ekonomski isplativom korišćenju bezbedne atomske energije.

Naučnici kažu da bi održavanje plazme u trajanju od najmanje 400 sekundi proizvelo deset puta više energije od uložene i da bi već oko 2020. godine moglo da stvori mogućnost gradnje bezbednih nuklearnih elektrana. Plazma se često smatra za četvrto agregatno stanje - pored čvrstog, tečnog i gasovitog - a nastaje kada se neki element zagreje do tako visoke temperature da atomi gube svoje elektrone stvarajući vreli gas od jonizovanih čestica. Kada se ta plazma bombarduje drugim elementom, stvara se treći uz oslobadjanje viška energije.

Evropska Unija, Kina, Japan, Rusija, Sjedinjene Države i druge zemlje grade u Francuskoj eksperimentalni fuzioni reaktor ITER koji će, kada bude završen 2015. godine, moći da spaja atome takozvanog teškog vodonika i tricijuma, pri temperaturi od sto miliona Celzijusovih stepeni. Fuzioni reaktori ne oslobadjaju opasno atomsko zračenje, i ne mogu da eksplodiraju - kao onaj u Černobilu. Deuterijum i tricijum se lako dobijaju i u prirodi ih ima u ogromnim količinama. Smatra se da bi gram deuterijuma i tricijuma prilikom fuzije mogao da proizvede energiju ekvivalentnu energiji osam tona nafte.


XS
SM
MD
LG