Linkovi

Školski nastavnici u SAD pred dilemom: predavati ili ne predavati o evoluciji


U učionicama širom Sjedinjenih Država, profesori prirodnih nauka nalaze se u prvim redovima decenijama dugog rata izmedju naučnog objašnjavanja evolucije i onih koji veruju u biblijsko objašnjenje. Na nedavnom kongresu srednjoškolskih profesora prirodnih nauka mnogi od njih pohadjali su seminare za obučavanje u tome kako da izadju na kraj sa tim problemom.

Na nedavno održanom sudjenju u gradiću Doveru, u državi Pensilvaniji, federalni sudija je presudio da se na časovima prirodnih nauka ne može predavati o takozvanom ”inteligentnom tvorcu.“ Prema onima koji veruju u ”inteligentnog tvorca“ organizovanost žive materije i čitavog svemira ne može se objasniti samo prirodnim razvojem, jer, kako smatraju, iza toga mora da stoji neka viša sila. Pristalice tog gledišta ostavljaju otvorenim pitanje da li je ta sila zapravo bog. Odluka iz Dovera bila je nesumnjiva pobeda za pristalice darvinizma, ali sukoba izmedju pristalica jednog i drugog gledišta ima u mnogim drugim delovima zemlje.

Patrik Grejdi je nastavnik biologije iz okruga Orindž, u Kaliforniji, u kome živi veliki broj konzervativnih hrišćana. Mnogi tamošnji roditelji podučavaju svoju decu kod kuće, sve do gimnazije, u kojoj se deca suočavaju sa idejama različitim od onih koje su učili kod kuće ili u crkvi:

”Čim pomenete evoluciju deca podižu zid i jednostavno ne žele da slušaju o tome.“

Zbog takvih problema desetine nastavnika prisustvovalo je seminaru koji je održao Ken Miler, profesor univerziteta Braun i autor popularnog udžbenika iz biologije. Nastavnici su pomno beležili u svoje notese dok ih je Miler savetovao kako da reaguju na pitanja učenika. Džuli Bukman, gimnazijska profesorka biologije, sa 15-godišnjim iskustvom, kaže da je čula veoma korisne informacije:

”Imam učenike koji postavljaju teška pitanja. Oni se ne protive slušanju predavanja o prirodnom odbiru vrsta i evoluciji, ali postavljaju teška pitanja pa mi je svaka pomoć dobrodošla.“

Iako su svi prisutni delili isto, naučno gledište, profesor Ken Miler je posebno istakao da profesori moraju da pokažu poštovanje za verska ubedjenja svojih učenika:

”Mislim da vera i nauka, ako se dobro razumeju, mogu zajednički da daju kompletniju sliku sveta prihvatanjem da su i vera i razum božji darovi i da, shvaćeni na odgovarajući način, ne moraju da budu u suprotnosti.“

Evolucija uznemirava ljude, rekao je Miler, jer se bavi pitanjem odakle smo došli i ko smo danas. Na kraju, on je izrazio očekivanje da će tamo gde se nauka, vera i politika medjusobno dodiruju uvek biti sukoba mišljenja.

XS
SM
MD
LG