Linkovi

Tokom 20. veka temperatura u svetu porasla za jedan stepen


Međunarodna komisija UN, koja prati klimatske promene, objavila je da je tokom XX veka prosečna temperatura u svetu porasla za jedan stepena Celzijusa. Različti kompjuterski modeli predviđaju da će do kraja ovog, XXI, veka taj skok iznositi između 2.5 i 10.4 Celzijusa, a sve u zavisnosti od količine takozvanih gasova «staklene bašte». Jedno istraživanje britanske vlade pokazuje da bi temperaturni skok od samo 3 stepena izazvao značajn pad prinosa od žitarica, dok bi između jedne i 3 milijardi ljudi bilo izloženo nestašici vode za piće. Zato vlasti u Britaniji nastoje da primenjuju što je moguće više takozvane «zelene energije».

Izgradnja nove farme turbina na vetar, u irskom moru, privodi se kraju i njeno puštanje u pogon se očekuje uskoro. To je najveće takvo pomorsko postrojenje u Britaniji, a 30 džinovskih vetrenjača će proizvoditi čistu, zelenu, električnu enegriju. Turbine su visoke 75 metara, a proizvodiće dovoljno struje za čak 65 hiljada domova. Pošto je konverzija vetra u elektricitet skup proces, trenutno u Britaniji postoje samo 3 ovakva pomorska postrojenja. Elektro kompanije tvrde da su planirana nova postrojenja ovog tipa, ali su za njih potrebne značajne državne subvencije. Cena ovog projekta je više od 200 miliona dolara, od čega je skoro 10% došlo iz državnih fondova.

«Mislim da je industriji potrebna prelazna pomoć od vlade, kako bi potencijal ovakvih projekata mogao da dođe do izražaja. Ovo su veoma važni projekti, oni imaju ključnu ulogu, ali je ovoj industriji neophodna pomoć.»

Pošto stanovništvo ima sve veće potrebe za energentima, klasične rezerve nafte i gasa se brzo troše, a cene skaču. Istovremeno, Britanija – po svemu sudeći – neće uspeti da ispoštuje cilj, koji je sama postavila, da do 2010. za 20% smanji emisije ugljen dioksida. Čak i pristalice energije vetra priznaju da to nije ideal izvor.

«Potrebno je da vetrenjače povežete sa obalom, pa sa elektro-sistemom kako bi mogli da prenosite struju. To je jako skupo, ti podvodni kablovi su skupi i još nije jasno ko će snositi taj deo troškova. Mislim da se o tome još uvek raspravlja. Drugi problem je taj što vetar nije konstantan, pa vam snabdevanje zavisi od vremenskih prilika, tako da morate da imate druge izvore kada vetar ne duva.»

Iako u Britaniji jača poverenje u energiju vetra, još se ne zna koliko novih postrojenja na vetar će biti izgrađeno.


XS
SM
MD
LG