Linkovi

Senat naredne nedelje počinje pretrese o kandidatu za šefa CIA-e


Američki Senat sledeće nedelje počinje pretrese o potvrdi nominacije generala Majkla Hejdena, kandidata predsednika Buša za mesto novog direktora Centralne obaveštajne agencije.

Medjutim, Hejdenovu potvrdu u Senatu mogli bi da iskomplikuju izveštaji da je Agencija za nacionalnu bezbednost, na čijem se čelu nekada nalazio, tajno prikupljala podatke o telefonskim razgovorima desetine miliona Amerikanaca.

Prema novinskim izveštajima, Agencija za nacionalnu bezbednost prikupljala je podatke o telefonskim razgovorima vodjenim iz miliona američkih domaćinstava i kompanija, i stvorila ogromnu bazu podataka koja može da se pretražuje u potrazi za znacima terorističke aktivnosti. Senatske Demokrate sa nevericom su reagovale na informacije o navodnom programu, koje je prvo objavio list USA Today.

Senator Petrik Lehi iz Vermonta je vodeći Demokrata u senatskom odboru za pravosudje.

«Tek putem medija počinjemo da saznajemo istinu o tajnom prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima desetina miliona Ameirkanaca. Da li hoćete da mi kažete da desetine miliona Ameirkanaca imaju veze sa Al-Kaidom?»

Demokrate – pa čak i neki predstavnici Bušove Republikanske partije – brinu da bi program mogao da naruši garancije koje proističu iz četvrtog amandmana američkog ustava, a kojima se gradjani štite od nepotrebnih istraga.

Predsedavajući senatskog odbora za pravosudje, Republikanac Arlen Spekter iz Pensilvanije, najavljuje da će predstavnike telefonskih kompanija koje su davale podatke Agenciji pozvati da pred odborom odgovore na neka pitanja.

«Pozvaćemo AT&T, Verizon i Bell South kao i neke druge kompanije da bismo utvrdili šta se tačno dešava i došli do činjenica koje ne možemo da dobijemo od Sekretarijata za pravosudje ili drugih predstavnika administracije.»

Medjutim, mnogi Republikanci, medju kojima je senator Džon Kajl iz Arizone, veruju da su takva strahovanja preuveličana.

«Ovo je suludo. Mi smo u ratu. Moramo da prikupimo obaveštajne podatke o neprijatelju, a neprijatelju ne govorite unapred na koji način to radite».

Predsednik Buš nije potvrdio niti demantovao postojanje spornog programa, ali je rekao da se obaveštajne aktivnosti sprovode u skladu sa zakonom, i da se telefonski razgovori ne nadziru bez sudskih naloga.

Pravni eksperti imaju različita mišljenja o tome da li je za skupljanje tako velikog broja komunikacionih podataka potreban sudski nalog. Članovi senatskog obaveštajnog odbora kaže da će generalu Hejdenu biti postavljena ta pitanja kada u četvrtak počne proces potvrde njegove nominacije.

Senator Čak Hejgel, Republikanac iz Nebraske kaže:

«On će morati da objasni koja je bila njegova uloga. Da li je on predložio taj program, čija je ideja to bila? Zašto je on započeo? Hejden zna da će njegova nominacija neće biti potvrdjena ako ne odgovori na ta pitanja. A da li će to iskomplikovati čitavu proceduru videćemo».

Senator Hejgel se u petak sastao sa Hejdenom koji je posle tog razgovora ponovio stav administracije da je Agencija za nacionalnu bezbednost sprovodila aktivnosti u skladu sa zakonom.

«Jedini cilj aktivnosti agencije bio je da se očuva bezbednost i sloboda američkih gradjana, i verujem da smo u tome uspeli».

Ukoliko njegova nominacija bude potvrdjena, Hejden će naslediti Portera Gosa koji je prošle nedelje podneo ostavku na mesto šefa CIA-e.

XS
SM
MD
LG