Linkovi

Svakog maja u SAD se obeležavaju materice - dan posvećen majkama


Od samog početka ovaj praznik je imao komercijalnu pozadinu - pošto je kompanija Holmark bila zagovornik njegovog uvodjenja. Dan majki trgovcima donosi oko 15 milijardi dolara prometa, od čega većina odlazi cvećarima i firmama koje prave prigodne čestitke. U doba Interneta, jedna kompanija je odlučila da nagrđuje majke koje se prijavljuju na njen sajt, o čemu ona posle obaveštava trgovce koji onda znaju kome da nude robu i usluge.

Ne postoji priručnik za jedan od svakodnevnih poslova spisateljice Ejmi Korbet Skoč – brigu o malom Noi, koji ima samo 7 meseci. Kada se Ejmi zapitala da li Noa treba da prestane da pije iz flašice, nije znala šta da radi.

“Moja svekrva me je terala da ga odviknem od flašice čim je napunio 6 meseci. Trebalo bi da prestane da sisa, ali druge knjige kažu - ne treba žuriti, pošto dete može da dobije govornu manu, ako se prerano odvikne. Naučila sam da treba pričati sa drugim majkama, kada nisam sigurna šta činiti.”

Ejmi pripada takozvanoj Internet generaciji, pa sa drugim majkama komunicira pomoću računara. One ne samo da dobija pomoć, već I pomaže drugim majkama, putem stranice koja se zove Mreža majki.

“Obožavam mrežu. Imam celu mrežu majki sa kojima imam dosta zajedničkog. Razmenjujemo poruke, posećujemo druge sajtove… Zaista imate utisak da upoznajete ljude i dobijate dobre savete šta činiti sa novom bebom.”

Mreža majki je deo domena ClubMom.com koji su 1999. osnovali televizijska voditeljka Meredit Viera, glumac Endru Šu i biznismen Majkl Sančez.

“Naša ideja je bila da majke emotivno vežemo, širom zemlje, da dele iskustva, a velike firme žele da do njih dopru, pa smo odlučili da formiramo nacionalno udruženje.”

Žene se registruju i onda dobijaju nagrade za svoje svakodnevne aktivnosti, poput kupovine u određenim radnjama, a Sančez priznaje da Club Mom može da učini I više.

“Svi govore o prelasku sa televizije na internet, pa i veliki medeiji to rade. Kako su majke prešle na internet onda kompanije traže načina da im priđu. A za to je Club Mom odličan način.”

Oglašivači koji žele da dopru do majki kao što je Ejmi omogućavaju da ClubMom bude besplatan. Svakog meseca se na njega prijavljuje oko million majki, a nadaju se da će se broj povećati sada kada je uz njih i mreža majki – baš na vreme za Dan majki.

XS
SM
MD
LG