Linkovi

Predsednik Buš branio svog kandidata za direktora CIA-e i domaća prisluškivanja


Predsednik Buš je branio svog kandidata za direktora Centralne obaveštajne agencije i kontroverzno prikupljanje podataka o privatnim telefonskim razgovorima u zemlji kao delo borbe protiv terorizma.

U svom redovnom subotnjem obraćanju javnosti preko radija predsednik Buš je rekao da je general Majkl Hejden kvalifikovan da vodi Centralnu obaveštajnu agenciju, za koju je rekao da je od suštinske važnosti za bezbednost američkih gradjana:

”Proteklih godinu dana on radi kao prvi zamenik Nacionalnog direktora za obaveštajne službe i odigrao je kritičnu ulogu u reformi američkih obaveštajnih sposobnosti radi suprotstavljanja opasnostima novog veka. On ima više od 20 godina iskustva na obaveštajnom polju. Šest godina je bio na čelu Nacionalne bezbednosne agencije, pokazavši odlične rezultate u vodjenju i transformaciji te velike obaveštajne agencije.“

Buš je imenovao Hejdena da zameni odlazećeg direktora CIE, Portera Gosa, koji je ranije ove nedelje napustio taj položaj. Očekuje se da će Hejdenu biti postavljena mnoga nezgodna pitanja, tokom njegovog potvrdjivanja u Senatu, posebno posle najnovijih izveštaja o državnim špijunskim aktivnostima u zemlji, u okviru traganja za mogućim teroristima. Pitanja o tome pokrenuta su u četvrtak, kada je američki list USA Today izvestio da je Nacionalna bezbednosna agencija pribavila od velikih telefonskih kompanija podatke o milionima telefonskih razgovora. General Hejden je bio na čelu pomenute agencije kada je ona pokrenula taj program, neposredno posle 11. septembra 2001.

Bela kuća nije ni potvrdila niti demantovala postojanje programa. Ali u svom obraćanju preko radija predsednik Buš je ponovo branio praksu prisluškivanja telefonskih razgovora izmedju osumnjičenih terorista u zemlji i onih u inostranstvu.

”Amerikanci očekuju od svoje vlade da radi sve što je u njenoj moći, prema zakonu i ustavu, kako bi štitila njih i njihove gradjanske slobode.“

Buš je rekao da su obaveštajne aktivnosti koje je odobrio zakonite i da se privatnost američkih gradjana strogo štiti. Rezultati jedne nedavne ankete pokazuju da većina Amerikanaca prihvata da vlasti pročešljavaju podatke o telefonskim razgovorima u potrazi za teroristima.

U odgovoru Demokratske stranke na predsednikovo obraćanje putem radija, član senata države Floride, Ron Klajn, rekao je da je Bušov federalni plan za pomoć penzionerima pri kupovini skupih lekova previše komplikovan za mnoge. On se založio za produženje roka za uključivanje penzionera u taj program, rekavši da je mnogima potrebno više vremena da razmrse pojedinosti u prijavi.

Bušova administracija procenjuje da bi pomenuti program uštedeo penzionerima prosečno više od hiljadu dolara godišnje na kupovini lekova na recept. Ron Klajn je taj program opisao kao finansijsku olakšicu od koje će imati koristi samo farmaceutska industrija.

XS
SM
MD
LG