Linkovi

Lajčak: Proglašenje nezavisnosti u slučaju sive zone kršenje zakona


Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak rekao je da ne može da zamisli da bi vlast u Crnoj Gori odlučila da proglasi nezavisnost, u slučaju da rezultat bude ispod 55 odsto.

"To bi značilo kršenje zakona, u čijoj izradi je asistirala Evropska unija", kazao je Lajčak.

On je rekao da iskustvo koje je stekao u ovoj misiji ne potvrđuje da postoje razlozi da misli da je vlast u Podgorci spremna za to. "Upravo suprotno i ne vjerujem da će se to dogoditi", naglasio je Lajčak.

Evropski zvaničnik je istakao da se njegovi partneri ponašaju ozbiljno i odgovorno.

"Zato ne želim da spekulišem o tome šta bi bilo ako bi oni prestali da se tako ponašaju", kazao je Lajčak.

Komentarišući izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da, ukoliko rezultat bude između 50 i 55 odsto, "predstoje dugi pregovori između Beograda i Podgorice uz posredstvo Brisela", Lajčak je kazao da to potvrđuje njegovu tezu da neće biti jednostranih poteza.

"Ali, naravno, biće razgovora o preuređenju odnosa u Državnoj zajednici. To znači da će zajednička država tada biti sačuvana, samo bi trebalo da bude redefinisan njen sadržaj", rekao je Lajčak.

On samtra da Svetozar Marović odgovorno obavlja dužnost predsjednika Srbije i Crne Gore.

"On ne radi protiv SCG, jer referendum u Crnoj Gori nije neprijateljski akt, već nešto što je bilo zapisano u Ustavnoj povelji prije tri godine, i na to treba tako da se gleda. To šta će biti poslije referenduma, zavisiće od volje građana Crne Gore", kazao je Lajčak. Prema njegovim riječima, EU je promijenila svoj stav, jer sada ne govori da je za očuvanje Državne zajednice.

"EU priznaje pravo Crne Gore na referendum, jer je to pravo zapisano u Ustavnoj povelji. EU je potpuno neutralna u pogledu rezultata referenduma i maksimalno je zainteresovana da taj proces bude čist, legitiman, transparentan i ustavan".

Odgovarajući na pitanje da li je provjeravao navode lidera bloka za zajedničku državu Predraga Bulatovića o zloupotrebama javne i tajne policije i prijetnjama otkazima onima koji bi glasali za zajednicu, Lajčak je kazao da to nije njegov posao.

"Za to su nadležni drugi organi, druge institucije. Naravno, ja prenosim sve to što čujem od mojih partnera, i Briselu i drugim međunarodnim organizacijama", rekao je on.

Lajčak je ocijenio da ne postoji "potencijal" da nakon referenduma dođe do eventualnih sukoba u Crnoj Gori.

"Svi zainteresovani trudili su se da se dobije maksimalno transparentan proces, sa jasnim pravilima igre: da ostane što manje prostora da se tako nešto dogodi. Sa tim zakonom, sa brojem posmatrača koji imamo, sa referendumskom komisijom koja je neutralna, jer je njen šef predstavnik druge zemlje, teško je naći razlog da neko izazove takve nemire", kazao je on.

Lajčak je kazao da ne vidi da se neka partija iz Srbije direktno miješa u crnogorski referendum. "Nijesam vidio ni da je neko od političara vodio dio kampanje jednog ili drugog bloka".

On je podgovorio potvrdno na pitanje da li će biti pregovora između Srbije i Crne Gore u slučaju da dođe do nezavisnosti Crne Gore.

"I u jednom i u drugom slučaju, biće pregovora. Beograd je spreman za to. To je logično i neizbježno. Nema nikakvih dilema oko toga", kazao je Lajčak i ocijenio da će pozicija pregovaračkih strana zavisiće od rezultata referenduma.

XS
SM
MD
LG