Linkovi

U Rumuniji ponovo ptičiji grip


Tri sedmice nakon što je bilo ugašeno poslednje, 53. žarište, ptičiji grip se ponovo pojavio u samom centru Rumunije, u transilvanskom selu Hurez.

Ptičiji grip je do sada bio prisutan prvenstveno na južnim područjima Rumunije, u zoni delte Dunava. Prisustvo virusa H5 u selu Hurez potvrdio je ministar poljoprivrede George Flutur. Lokalne vlasti saopštile su da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja bolesti.

Stručnjaci su ubeđeni, na osnovi prvih analiza kojima je utvrđen virus H5, da se radi o visoko patološkom virusu H5N1, iako tek treba da budu izvršena kompletna laboratorijska istraživanja. Pre sedam dana, u selu Hurez je jedan trgovac iz susedne županije Fagaraš prodao nekoliko stotina komada živine i zadržao i za sebe izvestan broj. Ubrzo je živina počela da umire.

Selo Hurez je pod strogim karantinom, okruženo žandarmima, niko više ne ulazi niti izlazi iz ovog naselja, a počelo je i uništavanje više od 2.000 komada živine. Svi pristupi županiji Brašov, gde se selo nalazi, pod kontrolom su i stavljeni su dezinfekcioni filteri i zabranjena trgovina živinom.

Ptičiji grip se pojavio u Rumuniji 7. oktobra prošle godine u naselju Čeamurlija u zoni delte Dunava i počeo je da se širi u južnim naseljima pored reka, jezera ili bara. Postepeno su gašena sva žarišta, a pre tri sedmice ugašeno je i poslednje.

Očekuje se da i u županiji Fagaraš, gde je pronađen veliki broj mrtve živine, hitno uspostavi strogi karantin i to pre rezultata konačne laboratorijske analize, jer se radi o istoj živini kao i u selu Hurez.

XS
SM
MD
LG