Linkovi

Iranski predsednik zahvalio zemljama grupe D-8 na podršci


Jednodnevni samit osam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom završen je saopštenjem o podršci razvoju nuklearne energije u miroljubive svrhe. To saopštenje je toplo pozdravio jedan od učesnika samita, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Predsednik Ahmadinedžad, po svemu sudeći ohrabren deklaracijom iz Balija, zahvalio se kolegama iz grupe D8 na podršci:

”Heto bih da se zahvalim zemljama članicama D8 na predanosti u odbrani miroljubive upotrebe i razvoja nuklearne energije, kako stoji u deklaraciji iz Balija,“ rekao je Ahmadinedžad.

U pomenutoj deklaraciji okupljene države obećavaju da će saradjivati u razvoju alternativnih izvora energije, uključujući nuklearnu energiju. Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici nastoje da zaustave iranski program obogaćivanja uranijuma, za koji kažu da se koristi za razvoj nuklearnog oružja - što Teheran odbija.

Indonežanski predsednik Susilo Bambang Jodojono, koji je na ovom samitu preuzeo rotirajuće predsedništvo grupe D8 od iranskog predsednika, rekao je da je iranski lider spreman da razgovara sa medjunarodnom agencijom za atomsku energiju:

”Iz razgovora sa predsednikom Ahmadinedžadom saznao sam da je on spreman da nastavi razgovore sa atomskom agencijom, da nastavi diplomatske kontakte, naravno uz nadu da svi će svi imati iskren pristup i da će ozbiljno želeti da pronadju pravedno, miroljubivo i odgovarajuće rešenje.“

Na konferenciji za štampu, posle samita, iranski lider je kritikovao, kako ih je nazvao, ”nasilničke države“ i branio pravo Irana da razvija nuklearni program:

”Verujemo da svaka zemlja u svetu ima pravo da na miroljubiv način koristi nuklearnu energiju,“ rekao je Ahmadinedžad.

On je rekao da je Iran spreman da razgovara o svom nuklearnom programu, ali da to neće učiniti pod pretnjom sile.

Iako su iranske nevolje sa Zapadom dominirale samitom, njegova prvobitna svrha bio je razgovor o trgovini i razvoju, pa su zemlje učesnice sklopile sporazume o trgovini i carinama, i razgovarale o razvojnim pitanjima. Pored Indonezije i Irana, grupa D8 okuplja i Maleziju, Pakistan, Tursku, Nigeriju, Bangladeš i Egipat

XS
SM
MD
LG