Linkovi

Britanski general očekuje skoro smanjenja broja stranih trupa u Iraku


Uprkos daljem odlaganju formiranja nove iračke vlade, Britanski general-pukovnik, Robert Fraj, očekuje da će uskoro doći do smanjenja broja stranih trupa u toj zemlji.

General Fraj je rekao da će formiranje nove vlade, koje se očekuje najdalje do kraja iduće nedelje, stvoriti fundamentalnu promenu u situaciji u Iraku. On veruje da će to pomoći da se stvore uslovi za očekivani početak povlačenja stranih trupa.

”Mislim da je to proces koji bi mogao da počne u bliskoj budućnosti. Takodje mislim da je to proces koji bi odgovarao novoj iračkoj vladi kako bi mogla da pokaže da ima suverenitet u svojoj sopstvenoj zemlji.”


General Fraj je rekao da bi, nakon sporijeg početka, proces povlačenja trebalo da se intenzivira naredne dve godine.


”Veliki izazov u budućnosti tiče se načina na koji ćemo prepustiti planiranje, sprovodjenje i komandu u ovoj kampanji Iračanima. Kada se taj proces završi, počećemo sa povlačenjem.”

Upitan koliko bi to moglo da potraje, Fraj je rekao.

“To bi moglo da traje dugo vremena. U medjuvremenu, moramo da budemo akušeri u prvom delu promena. Medjutim, ne moramo da budemo prisutni tokom celog procesa. Sve što moramo da učinimo je da budemo ovde na početku, obezbedimo da vlada ima dobar start i da im omogućimo da taj posao sami nastave.”

General Fraj nije spomenuo broj vojnika ili datum u početka povlačenja snaga, ali je njegov pretpostavljeni, američki general Džordž Kejsi, izrazio uverenje da će podneti predlog o smanjenju trupa polovinom juna. On je već odložio razmeštanje jedne američke brigade, što bi moglo da predstavlja smanjenje, pošto jedinica koja je sada u Iraku neće biti zamenjena, kao što je to bilo planirano - za nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG