Linkovi

Pristalice zajedničke države slaviće i ako dobiju više od 45 odsto glasova


Predrag Bulatović, predsednik SNP-a i lider bloka za zajedničku državu u Crnoj Gori u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, je zadovoljan dosadašnjim tokom kampanje, posebno radom referendumskih štabova na biračkim mjestima:

''Očekujem na osnovu onoga što je odrađeno evidentiranjem sigurnih glasova da će biti sačuvana zajednička država i u narednih desetak dana borimo se da ostvarimo više glasova nego Blok za nezavisnost''.

Bulatović kaže da će pristalice zajedničke države 22. maja slaviti i ako dobiju više od 45 odsto glasova i objašnjava:

''Za referendum postoje uslovi. Ključni uslov jeste da se nezavisnost mora izglasati sa 55 odsto od važećih glasačkih listića. I tu nema više varijanti. Dakle, referendum je ili uspio, ili nije uspio. Pobjedom ću smatrati očuvanje zajedničke države shodno zakonu. Ponašam se zakonito i shodno tome će biti i reakcija nakon objavljivanja rezultata referenduma. Takozvane 'sive zone' koju pominje vlast-nema i ona jednostavno ne postoji''.

Lider crnogorske opozicije tvrdi da rezultat od, recimo, 52 odsto u korist suverenista, ne bi značio delegitimisanje Državne zajednice:

''To je pitanje koje treba postaviti DPS-u koji je glasao za Zakon o referendumu. Oni su mogli da prihvate uslov od 55 odsto ili ne. Prihvatajući taj uslov, oni su preuzeli obavezu da priznaju da je svaki rezuktat ispod toga propast ideje nezavisnosti na ovom referendumu. Poručujem da je u slučaju takvog rezultata, kada propadne nezavisnost, neophodno da unutrašnje političke snage u Crnoj Gori, zajedno sa EU i sa demokratskim političkim snagama u Srbiji, otvore proces pregovaranja o tome da Državna zajednica postane funkcionalna, shodno Ustavnoj povelji''.

Bulatović objašnjava kakvi bi bili odnosi Podgorice i Beograda ukoliko se nezavisnost ne ostvari:

''Tu nema dileme: i ja i partija čiji sam predsjednik i sve članice bloka, imamo konsenzus: očuvanje državne zajednice SCG i, nakon pobjede na referendumu, insistiranje da se primjene rješenja iz Ustavne povelje. Mene ta rješenja zadovoljavaju, što znači da je, nakon pobjede ideje zajedničke države, neophodno deblokirati procese ostvarivanja funkcionalne državne zajednice. Tu blokadu je uspostavila Vlada Crne Gore. Tu prije svega mislim na barijere koje su stvorene u oblasti unutrašnjih ekonomskih odnosa, a to je jedna od zajedničkih funkcija koja postoji na nivou Državne zajednice''.

Predsjednik SNP-a kaže da je državna zajednica zadovoljavajući okvir za odnose Crne Gore i Srbije, jer je u pitanju, kako ističe, evropski koncept koji je adekvatan stavu njegove partije. On tvrdi da su nakon donošenja Ustavne povelje, odnosi Beograda i Podgorice bolji nego u prethodnom periodu:

''Najveći udio u opstrukciji funkcionisanja Državne zajednice pripada Vladi Crne Gore, ali to je razumljivo. Oni su znali da se pričom o tome da ne funkcioniše Državna zajednica i njihovom opstrukcijom, dolazi do njihove konstatacije da nije moguća ovakva državna tvorevina između Crne Gore i Srbije. Dakle, najznačajniji dio u opstrukciji pripada Vladi Crne Gore, ali ne bih bio objektivan ako ne bih prepoznao i opstruktivnu ulogu iz Srbije i to iz onog dijela Vlade Srbije koji se zalaže za samostalnu Srbiju. Tu prije svega mislim na dio uticajnih državnih funkcionera, sada već bivših, iz G 17 plus''.

Pobjedu ideje zajedničke države vezujemo sa razvojem demokratskih odnosa u Crnoj Gori, a demokratije i budućnosti evropske Crne Gore nema bez promjene vlasti, tvrdi Bulatović. Oni kaže da novu vlast moraju sačinjavati demokratske strukture sa oba bloka crnogorske političke scene.


XS
SM
MD
LG