Linkovi

Francuzi imaju vakcinu, ali posmatrači pozivaju na oprez


Francuski istraživači saopštili su da su razvili novu vakcinu protiv ptičijeg gripa koja je, po svemu sudeći, bezbedna i efikasna za ljude. Ali posmatrači upozoravaju da je prerano reći da li bi taj novi lek bio efikasan u slučaju pandemije.

Soj virusa ptičijeg gripa nazvan H5N1 desetkovao je živinu u delovima Azije, Afrike i Evrope, i odneo nekoliko ljudskih života. Svetska zdravstvena organizacija je u četvrtak potvrdila i prvi slučaj ptičijeg gripa u Džibutiju, u Istočnoj Africi.

Za sada nema dokaza da je virus H5N1 počeo da prelazi sa čoveka na čoveka, a zdravstveni funkcioneri smatraju da je to samo daleka mogućnost. Medjutim, ako bi se to dogodilo, virus bi naglo počeo da mutira i mogao bi da dovede do pandemije sa milionima žrtava.

Istraživači u francuskom institutu Sanofi Paster kažu da su razvili vakcinu koja podstiče ljudski organizam da proizvodi antitela sposobna da uništavaju virus. Prema njihovim rečima, napravljeno je šest verzija seruma na osnovu izmenjenog i umrtvljenog virusa H5N1, a zatim su po dve doze tog seruma ubrizgane u tela 300 zdravih dobrovoljaca, u periodu od 42 dana.

Prema rezultatima eksperimenta, objavljenim u britanskom medicinskom časopisu Lanset, svih šest verzija povećalo je imunitet kod svih dobrovoljaca. Istraživači kažu da je najbolje rezultate dala vakcina u kojoj je neaktivni virus kombinovan sa slabom dozom takozvanog bustera, uz neznatne uzgredne efekte.

Vodja istraživačke grupe, Melani Savil, kaže da su rekacije koje su dobijene u laboratoriji bile ravne reakcijama na vakcinu protiv običnog gripa:

”U ovom trenutku ovo je najbolje što možemo da uradimo. Bez postojanja soja virusa koji izaziva pandemiju ne možemo da vidimo koliko bi efikasna bila ova vakcina,“ izjavila je Melani Savil.

Posmatrači upozoravaju upravo na to da je teško predvideti kako bi se vakcina ponašala tokom visoko agresivne pandemije ptičijeg gripa. Direktor američkog Instituta za alergijske i zarazne bolesti, u Nacionalnom zdravstvenom institutu, Entoni Fauči, kaže da sezonske vakcijn protiv gripa deluju jer se njegovi virusi, u blago mutiranom obliku, kreću već godinama medju ljudima. H5N1 je potpuno nov soj virusa, koji je preskočio barijeru izmedju ptica i ljudi, na šta naučnici nisu bili pripremljeni:

”To nam govori da ima još mnogo toga da se uradi pre nego što budemo imali pravi pristup toj zaraznoj bolesti,“ kaže Fauči.

Jedna vakcina protiv ptičijeg gripa, razvijena Sjedinjenim Državama, dala je pomalo razočaravajuće rezultate. U studiji čiji rezultati su objavljeni u martu, istraživači su saopštili da je taj preparat podstakao imunitet kod nešto više od polovine dobrovoljaca koji su primili najveće doze.

Ali uprkos tome, posmatrači kažu da bi čak i umereno efikasne vakcine mogle da ograniče širenje epidemije, ublaže najteže simptome i smanje broj žrtava ptičijeg gripa.

XS
SM
MD
LG