Linkovi

U Briselu održan skup na temu izveštavanje o Kosovu


Danas održani skup u Briselu imao je za temu izveštavanje o Kosovu i - kako ga vide i kako o tamošnjim zbivanjima izveštavaju sa dve ili tri različite strane - iz Prištine, iz Beograda i ostatka sveta.

Kada je reč o izveštavanju o kosovkim zbivanjima i stvarnosti, postoje najmanje dve istine, zavisno od toga da li se gleda iz beogradskog ili prištinskog ugla, jedan je od zaključaka današnjeg skupa u Briselu, koji nije imao za cilj da utvrdi ko je u pravu, već da ponudi temu za razmišljanje. Jednu od njih je ponudio i dokumentarni film "Pozdravi sa Kosova", čiji inserti su danas prikazani, autora Dušana Gajića, a u produkciji SEETV-ja. Samo dva dana ranije, film je na medijskom festivalu u Hamburgu dobio drugu nagradu u kategoriji političkog dokumentaca. U najkraćem, dobar osnov za razgovor o tome gde je i kakva uloga medija u traženju odgovora na kosovsko pitanje.

Autor filma tvrdi da je Kosovo, iz ugla medija u Srbiji, svojevrsna "terra incognita", bez prilike da se čuje neka ljudska , životna priča "sa druge strane", izveštava se samo o situacijama krize, najčešće sa fokusom na prilike u kojima se nalaze kosovski Srbi. Uz to, hrpa objektivnih, logističkih poteškoća čini izveštavanje reportera iz Srbije neizvesnim, komplikovanim i ponekad opasnim.

Sa druge strane, urednik Kosovske radio televizije, Fatos Bitići, na listi krivaca za situacije krize, kakva je bila marta 2004. godine, na poslednje mesto stavlja kosovske medije - prije njih, on vidi medjunarodnu zajednicu, koja nije reagovala brzo i adekvatno kako bi rasvetlila konkretne dogadjaje koji su bili povod nemirima i koja nije sprečila nasilje.

"Činjenica je da je prvo KFOR načinio grešku zato što nije sprečio nemire - optuživati medije za martovske nemire, bilo bi isto kao optužti medije u Francuskoj za široko rašireno nasilje , paljenje automobila. Medjutim, moram da optužim i OEBS, koji nije učinio ništa".

Predstavnici medjunarodne zajednice su i danas isticali da je suština u dijalogu i traženju rešenja iza kojih će stajati obe etničke zajednice na Kosovu, dok su novinari koji izveštavaju za svedske medije ukazali- Kosovo više nije top story- u situaciji u kojoj hiljade ljidi ginu mesečno u Iraku, uz krize od Irana do Darfura, Kosovo više nije i ne može biti u fokusu svetskih medija, što je, na svoj način, dobra vest i znači da se prilike, polako ali sigurno, stabilizuju.

XS
SM
MD
LG