Linkovi

Buš: Imamo oprečna mišljenja o tome da li bi pre svega trebalo da budemo u Iraku ili ne


Predsednik Buš je izjavio da gaji “velike nade” da će nova iračka vlada nacionalnog jedinstva ostvariti težnje iračkog naroda i da je optimističan da će američka nastojanja u toj zemlji biti uspešna. Predsednik Buš se sastao sa sadašnjim i bivšim državnim sekretarima i sekretarima za odbranu radi razgovora o situaciji u Iraku i šire - na Bliskom istoku.

U društvu funkcionera iz bivših administracija, od kojih su neki služili još u administraciji predsednika Kenedija, predsednik Buš je potvrdio da je uloga Amerike u Iraku kontroverzno pitanje i predmet debate. Medjutim, predsednik je istakao da kritično pitanje nije da li je trebalo izvršiti invaziju Iraka, već kakvo bi trebalo da bude buduće angažovanje SAD u toj zemlji.

“Imamo oprečna mišljenja o tome da li bi pre svega trebalo da buduemo u Iraku ili ne. Sada je, medjutim, osnovno pitanje kako da ostvarimo naše ciljeve, a to je da stvorimo zemlju koja je demokratska, koja može da se brani i da se održi, zemlju koja je naš saveznik u ratu protiv terorizma i zemlju koja služi kao snažan primer onima koji žele da budu slobodni. ”

Predsednik Buš je rekao da se nova iračka vlada suočava sa izazovima, uključujući potrebu da ta zemlja primeni oštrije mere protiv ekstremista koji operišu ilegalno. On je rekao da irački narod mora da se oseća bezbedno u svojoj zemlji da bi ona krenula napred, a da američka politika i akcije moraju biti dosledni.

“Znam da je jedini način da ne uspemo ako izgubimo prisebnost i veru u naše vrednosti, i ako stalno menjamo našu taktiku na terenu da bi postigli naše ciljeve.”

Predsednik Buš je rekao da bi za one koji su anagažovani u radu na Iraku bilo korisno da čuju gledišta bivših funkcionera. Neki učesnici, uključujući bivšeg državnog sekretara, Medlin Olbrajt, koja je služila u administraciji predsednika Klintona, veoma oštro kritikuju predsednikovu odluku da napadne Irak, kao i način na koji je adminsitracija kasnije vodila politiku prema toj zemlji. To je drugi sastanak koji je predsednik održao tokom proteklih nekoliko meseci sa bivšim visokim funkcionerima da bi sa njima razmotrio spoljnopolitička pitanja.

XS
SM
MD
LG