Linkovi

Samit muslimanskih zemalja u senci spora oko iranskog nuklearnog programa


Lideri osam zemalja sa većinskom muslimanskom populacijom pristižu na indonežansko ostrvo Bali radi sutrašnjeg samita posvećenog ekonomskim i trgovinskim pitanjima. Ali, sve dublji spor izmedju Irana i Zapada zbog iranskog nuklearnog programa verovatno će dominirati sastankom.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad stigao je sinoć na Bali posle trodnevne posete Džakarti gde je kritikovao SAD i njihove saveznike zbog njihovog protivljenja iranskom nuklearnom programu. U Džakarti je održao vatreni govor kojim je osudio Ameriku i Izrael, više puta ponavljajući da se Iran neće odreći svog nuklearnog programa koji ima - tvrdi on - isključivo mirnodopsku svrhu.

“Apsolutno nema govora da se odreknemo svojih prava i stavova koji su legitimni i u skladu sa odredbama medjunarodnih sporazuma o nuklearnim pitanjima,“ rekao je iranski predsednik. SAD i evropski saveznici veruju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje i insistiraju na sakcijama Ujedinjenih nacija protiv Teherana ukoliko Iran ne obustavi obogaćivanje uranijuma.

Zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu, sekularna i demokratska Indonezija domaćin je jednodnevnog samita osam zemalja u razvoju čija organizacija je poznata pod nazivom D-8. Očekuje se da u fokusu pažnje samita budu ekonomska, politička i saradnja u domenu nauke i tehnologije i razmena mišljenja o načinu suzbijanja siromaštva koji je problem u zemljama D-8. Medjutim, mnogi analitičari veruju da će lideri veći deo vremena posvetiti razmatranju spora oko iranskog nuklearnog programa. Indonezija ima dobre odnose i sa Vašingtonom i sa Teheranom i stalo joj je da svetu pokaže moderno lice pluralističkog, umerenog islama. Posle redovnih molitvi petkom, indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono je na Baliju -- gde žive mahom Hindusi -- apelovao na muslimane da se bore protiv ekstremizma. Predsednički portparol, Andi Malarengeng, izjavio je da indonežanski predsednik želi da svetu uputi poruku da je islam vera umerenosti.

“Predsednikova poruka glasi da je islam vera mira i da bi trebalo da saradjujemo. Izazov islamu, kao i svakoj drugoj veroispovesti, jeste ekstremizam. Islam može da pokaže drugačije lice, kao što je to slučaj u Indoneziji. Imamo odredjene probleme sa terorizmom, ali islam je vera mira.”

Indonezija je bila poprište niza terorističkih bombaških napada. Najveći se dogodio upravo na Baliju 2002. kada je poginulo preko 200 ljudi. Preko 200 muslimanskih ekstremista je uhapšeno i izvedeno pred sud zbog učešća u napadima koji su izvršeni tokom protekle četiri godine. Pored Indonezije i Irana, grupu D-8 čine Nigerija, Turska, Pakistan, Bangladeš, Malezija i Egipat.

XS
SM
MD
LG