Linkovi

Predsednik SAD Džordž Buš kaže da je praćenje telefonskih razgovora upereno protiv terorizma


Predsednik Buš je izjavio da je nadgledanje telefonskih aktivnosti prosečnih Ameriknaca -- od strane državne službe -- ograničeno na slučajeve koji se, kako vlasti veruju, odnose na telefonske razgovore terorista u samoj zemlji ili njihove pozive iz SAD u inostranstvo.

Kako javlja dopisnik GA Majk Bauman, Džordž Buš je to izjavio pošto je danas objavljen izveštaj u jednom američkom dnevniku da vodeće telefonske kompanije snabdevaju Agenciju za nacionalnu bezbednost podacima o telefonskim aktivnostima svojih klijenata.

Posle terorističkih napada 9. septembra 2001. predsednik Buš je -- kako sam kaže -- ovlastio Agenciju za nacionalnu bezbednost da registruje medjuanrodne pozive pojedinaca za koje se zna da imaju veze sa Al Kaidom i drugim teorističkim grupama.

”Želimo da znamo o čemu oni razgovoraju,“ rekao je američki predsednik. U izjavi za javnost u Beloj kući, on je naglasio da je jedini cilj tog prgrama sprečavanje terorističkih aktivnosti i da se programom ne krši američki zakon.

Privatnost prosečnih Amerikanaca je energično zaštićena svim našim aktivnostima. Mi ne ”kopamo“ niti pretresamo lične živote miliona nedužnih gradjana. U fokusu naših napora su oni koji su povezani sa sa Al Kaidom i njoj srodnim grupama.

Predsednik Buš nije ni potvrdio ni demantovao da su vlasti u posedu deokumentacije o domaćim telefonskim pozivima, a nije ni prokomentarisao pitanje kako bi ta dokumentacija mogla da se koristi u borbi protiv terorizma.

Predsednik Buš je rekao da američka vlada ne prisluškuje telefonske razgovore bez sudskog odobrenja i da su članovi Kongresa obavešteni o pomenutom programu. Medjutim, nekoliko uglednih republikanskih i demokratskih zakonodavaca je izrazio iznenadjenje i zaprepašćenje zbog činjenice da telefonske kompanije dostavljaju saveznim vlastima svoju dokumentaciju i založili se za dodatnu istragu.

Vatreni zagovornik tog programa je kandidat za direktora CIA-e, general Majkl Hejden, koji se nalazio na čelu Agencije za nacionalnu bezbednost. Očekuje se da će se zbog tog programa naći u unakrsnoj vatri teških pitanja kada se u Senatu bude raspravljalo o potvrdi njegovog imenovanja. A američke grupe za zaštitu gradjanskih sloboda oštro su osudile program kao narušavanje slobode i prava Amerikanaca na privatnost.

XS
SM
MD
LG