Linkovi

Rešenje statusa Kosova neće uticati na suverenitet BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić boravi u vašingtonu gdje se danas sasteo sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs i podpredsjednikom Ričardom čejnijem. Nakon sastanka u bijeloj kući, Tihić je novinarima rekao da je Čejni izrazio punu podršku integraciji BiH u EU i NATO, uz uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom - hapšenja svih optuženih za ratne zločine, a posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Tihić je potpredsjednika Sjedinjenih država informisao o poziciji Bosne i Hercegovine u odnosu na situaciju u regionu – posebno referendum u Crnoj Gori i budući status Kosova.

Saglasili smo se, rekao je Tihić, da budućnost Kosova ni na koji način ne bi trebalo da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njenu budućnost.

Predsjedavajući bosanskohercegovačkog predsjedništva, potpredsjednika Čejnija je obavijestio i o spremnosti njegove zemlje da i ubuduće učestvuje u medjunarodnim mirovnim misijama u Iraku, kao i o mogućnosti slanja trupa u Avganistan.

Tihić je danas razgovarao i sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs. Po riječima portparola Stejt Dipartmenta Šona Mekormaka, na prvom sastanku nakon obilježavanja desete godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru, Kondoliza Rajs je Tihiću naglasila značaj sprovođenja ustavnih reformi koje će – kako vjeruju u Vašingtonu – osnažiti aspiracije i kapacitete BiH za priključenje Evropskoj uniji. Sjedinjene države ostaju snažno predane realizaciji Ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini, ponovio je Mekormak.

XS
SM
MD
LG