Linkovi

Koštunica: Vlada će rešiti problem saradnje sa Hagom


Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da će njegova Vlada rešiti problem saradnje sa Haškim tribunalom.

Koštunica je na poslovnom samitu Srbije i Crne Gore rekao da je slučaj generala Ratka Mladića bio prepreka za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, a na pitanje novinara da li je obećao izručenje Hagu odbeglog generala do kraja aprila, Koštunica je izjavio da nije pominjao nikakve rokove u vezi saradnje sa Haškim tribunalom.

Ministar za državnu upravu i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Zoran Lončar izrazio je nadu da će se Ratko Mladić i drugi haški optuženici u narednih nekoliko dana naći pred tim sudom. Takav stav zasniva se na činjenicama sa kojima su upoznati ministri na prošloj sednici Vlade i na informacijama koje dobijam kao član Nacionalnog saveta, rekao je ministar Lončar.

Inače, Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom još jednom je naglasio neophodnost obaveze pune saradnje sa tim sudom, uključujući i izručenje Ratka Mladića i odlučio da na osnovu zahteva haškog Tužilaštva dostavi u Hag, kako je saopšteno, obimnu dokumentaciju.

A istražnom sudiji Drugog opštinskog suda priveden je Blagoje Govedarica koji je uhapšen zbog sumnje da je pomagao haškom beguncu Ratku Mladiću. Govedarica je jedanaesta uhapšena osoba od početka godine koja se sumnjiči da je pomagala skrivanje odbeglog generala Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG