Linkovi

Marti Ahtisari razgovarao sa Viznerom i Bernsom


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari razgovarao je u Vašingtonu sa američkim izaslanikom za pregovore o Kosovu Frenkom Viznerom i, rečeno nam je u Državnom sekretarijatu - podsekretarom za politička pitanja Nikolasom Bernsom.

Ahtisari je funkcionere Stejt Dipartmentaizvestio o dosadašnjem toku pregovaračkog procesa.

SAD izrazile su punu podršku Ahtisarijevim naporima u pregovaračkom procesu. Razgovori specijalnog izaslanika UN-a u Vašingtonu deo su njegovih redovnih poseta prestonicama zemalja članica Kontakt grupe.

U izjavi za Glas Amerike, Ahtisarijev portparol Hua Djijang prenela je osnovne teme sastanka, i prokomentarisala medijske izveštaje da će Ahtisari, u slučaju izostanka kompromisa Beograda i Prištine, u septembru ili oktobru sam doneo plan o rešenju kosovskog statusa.

«Gospodin Ahtisari je izvestio ameirčkog ambasadora Frenka Viznera i još nekoliko zvaničnika Stejt Departmenta o napretku koji je do sada postignut u pregovaračkom procesu i tome šta sledi u predstojećem periodu. Iz Vašingtona Ahtisari putuje za Njujork gde će se sutra sastati sa visokim zvaničnicima UN-a. Kada je reč o daljem toku dogadjaja, ne znam odakle informacija da ce Ahtisari u slucaju izostanka kompromisa sam doneti rešenje. Mi smo jasno stavili na znanje da ćemo prvo rešiti tehnička pitanja – a to su decentralizacija, prava manjina, zaštita kulturne i verske baštine i ekonomija, i planiramo dalji direktan dijalog o tim pitanjima u toku maja i juna. Nadamo se da će do tada biti završeni razgovori o tehničkim pitanjima tako da Ahtisari može da podnese izveštaj Savetu bezbednosti o tome šta je uradjeno do sada. Onda ćemo videti u kom ćemo smeru ići dalje, i to je naš plan. Kada govorimo o nekom vremenskom roku, svi znamo da nam je Kontakt grupa dala svoje smernice, a oni se nadaju da će do kraja godine proces biti priveden kraju, i mi radimo sa tim ciljem na umu.»

Hua Djijang dodaje da uprkos tom što Beograd i Priština nisu približili svoje stavove, Ahtisari nije nezadovoljan pregovorima o decentralizaciji.

«Niko nije očekivao potpunu saglasnost, g. Ahtisari bi voleo da su obe strane bile sklonije kompromisima i manjim ustupcima, ali je najvažnije da su dve delegacije sele za pregovarački sto i iznele svoje zahteve» zaključila je portparol finskog diplomate u izjavi za naš program.

Kontakt grupa, koju čine SAD, Rusija, Francuska, Britanija, Italija i Nemačka, žele da se rešenje za status Kosova nađe do kraja godine. Američki izaslanik Frenk Vizner nedavno je naglasio da je "hitno i važno" da se odluka o budućem statusu Kosova donese do kraja 2006. godine, da obe strane u tom cilju treba da saradjuju sa Ahtisarijem i da ideje koje iznose treba da budu fleksibilne.

Vlada Srbije, rekao je tada američki izaslanik, trebalo da prihvati ishod pregovora, a rešenje za status mora da obezbedi poštovanje prava Srba i drugih manjina na Kosovu.

Marti Ahtisari iz Vašingtona putuje u Njujork, na sastanak sa visokim zvaničnicima Ujedinjenih nacija.

Naredni susret delegacija Prištine i Beograda zakazan je za 23. maj i biće posvećen zaštiti kulturne baštine.

XS
SM
MD
LG