Linkovi

Amensti Internešnel objavio alarmantan izvještaj o švercu oružja


Dramatičan apel Amnesty Internationala poziva na zaustavljanje sve većeg i jačeg lanca trgovine i šverca oružjem. Taj mračni posao, u kojem se pominje i Bosna i Hercegovina, za aktiviste Amnesty Internationala je "ulje na vatru" kršenju ljudskih prava, ubistvima, silovanjima i torturama.

Slabi i često zastarjeli nacionalni i medjunarodni mehanizmi kontrole naoružanja, kakvi su sada na djelu, nemoćni su pred sve većom i snažnijom mrežom krijumčarenja, u koju su uključeni trgovci oružjem i logističke firme- direktna žrtva tog posla su ljudska prava, upozorava medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londodu.

U srijedu objavljeni izvještaj ukazuje na činjenicu da sofisticirana mreža, u kojoj funkcionišu brojne transportne fime i trgovci, prebacuje stotine hiljada tona oružja u, uglavnom, zemlje u razvoju i to oružje se koristi u nekim od najbrutalnijih konflikata, direktno pomažući porastu ubistava, silovanja i tortura svih vrsta.

Upozorava se da su medju najvećim "izvoznim centrima oružja" Balkan, Kina, Izrael, Italija, Holandija, Švajcarska, Velika Britanija, Emirati i Amerika.

Konkretno, u izvjestaju AI se navodi da su stotine hiljada komada oružja i milioni komada municije transportovani iz Bosne i Hercegovine- nakon rata, ispražnjena su skladišta oružja uz odobrenje američkog ministarstva odbrane. Posao je obavljala kompanija iz Alabame, Taos Industries, a oružje je, navodno, bilo upućeno vojnim snagama nove vlasti u Iraku. U transport oružja je bila uključena i kompanija Aerocom, koju su UN u izvještaju iz 2003. godine optužile za krijumčarenje oružja u Liberiju.

Prostor za sumnju da Irak nije bio stvarno odredište oružja iz Bosne i Hercegovine, otvara i tvrdnja AI da dokumentacija transportnih letova iz američke baze u Tuzli za Bagdad nije detaljna. Posebno, ukazuje se na slučaj leta koji je, noseći oružje i municiju iz vojnih magacina iz BiH, poletio iz Tuzle ali, prema raspoloživim podacima, nikada nije sletio u Bagdad.

Prava eksplozija krijumčarenja oružjem se, prenma izvještaju, dogodila ipak nešto prije ratova na Balkanu- raspad Sovjetskog Saveza je ne samo bacio na tržište ogromne koičine jeftionog oružja, već su tada krijumčarima na raspolaganju stavljeni mamutski transportni avioni, do tada rezervisani samo za vojne svrhe.

Krijumčarenje nije specijalnost samo trgovaca i kompanija- u to su često uključene i vlade, provodeći tako vlastitu političku agendu i zgrčući silan novac.

Zbog toga i apel AI da se što prije uspostavi efikasna medjunarodna kontrola naoružavanja i trgovine oružjem, te da se svuda u svijetu kršenje embarga na isporuke oružja proglasi kriminalnim djelom, nad kojim bi bila univerzalna jurisdikcija.

XS
SM
MD
LG