Linkovi

Đorđo Napolitana izabran za novog predsednika Italije


Italijanski poslanici su za predsednika izabrali Đorđa Napolitana, kao prvog bivšeg komunistu koji je izabran za šefa države.

Uz podršku vođe umerene levice Romana Prodija, 80- godišnji Napolitano je izabran u četvrtom krugu glasanja, dobivši 543 od mionimalnih 505 glasova neophodnih za pobedu.

Napolitano će zameniti Karla Azelja Ćampija, čiji mandat ističe 18. ovog meseca. Izborom novog predsednika, Prodiju se otvara put za formiranje vlade posle tesne pobede njegove koalicije na prošlomesečnim izborima.

Baroso poziva evropske lidere na saradnju

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, apelovao je na lidere zemalja EU da se obavežu na sprovodjenje reformi. Baroso je predložio da evropski lideri sledeće godine, na 50-u godišnjicu osnivačkog Rimskog sporazuma, usvoje deklaraciju kojom će se obavezati na započinjanje procesa institucionalnih promena.

EU je označila proteklu godinu kao «period razmišljanja» posle odbacivanja nacrta Evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji.

Baroso je rekao da bi rasprava o Ustavu trebalo da bude odložena do 2008. godine, ali je pozvao evropske lidere da, na samitu sledećeg meseca, poboljšaju saradnju u ključnim oblastima, poput borbe protiv kriminala i kontrole imigracije, u okviru postojećih pravnih dokumenata unije.

Francuska odaje poštu žrtvama robovlasništva

Francuska odaje poštu žrtvama trgovanja robovima, obeležavajući prvi put Dan sećanja na robovlasništvo.

Na svečanosti u Luksemburškoj bašti, predsednik Širak je govorio o ukidanju robovlasništva u zemlji, pre nekih stotinu i pedeset godina.

U brojnim francuskim muzejima su pripremljene specijalne izložbe posvećene robovlasništvu i francuskoj kolonijalnoj istoriji.

Francuska je pre pet godina usvojila zakon kojim se ropstvo proglašava zločinom protiv čovečnosti.

XS
SM
MD
LG