Linkovi

Rajs: Dajemo vremena Evropljanima da ubede Iran da odustane od obogaćivanja uranijuma


Državni sekretar Kondoliza Rajs je danas izjavila da će Sjedinjene Države da pričekaju sa vršenjem pritiska da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preduzme akciju protiv Irana. Ta pauza bi evropskim pregovaračima omogućila da pripreme novi predlog, ne bi li ubedile Iran da prekine obogaćivanje uranijuma.

Američki zvaničnici su do sada govorili da će verovatno do kraja nedelje pridobiti Savet bezbednosti da usvoji rezoluciju kojom će se od Irana tražiti da prekine obogaćivanje uranijuma i nastavi pregovore. Međutim, s obzirom da se Rusija i Kina opiru takvoj akciji Saveta bezbednosti, administracija predsednika Buša je dala blagoslov za novi pokušaj Britanije, Francuske i Nemačke da pridobiju Iran da izmeni svoj nuklearni kurs uz pomoć novog paketa podsticaja. Državni sekretar Kondoliza Rajs, koja je proteklih dana u Njujorku razgovarala o nuklearnom pitanju sa ministrima inostranih poslova glavnih svetskih sila, nastupila je jutros u nizu televizijskih emisija da bi nagovestila da Sjedinjene Države podržavaju novu inicijativu takozvane evropske trojke. Rajsova je ponovila da će Savet bezbednosti naposletku preduzeti energičnu akciju protiv Irana, ali je u jutarnjem programu televizijske mreže ABC rekla da su Sjedinjene Države spremne da prihvate dodatno vreme za evropski pokušaj.

«Nastavićemo da se zalažemo za rezoluciju Saveta bezbednosti, ali ćemo nekoliko nedelja pričekati da Evropljani sastave ponudu Irancima, koja bi im jasno ukazala da imaju priliku da dobiju mirnodopski nuklearni program, ako je uistinu to ono što traže.»

Posle više od dve godine pregovora sa Evropljanima, Iran je avgusta prošle godine odbacio ponuđene ekonomske i druge povlastice za prekid svojih osetljivih nuklearnih aktivnosti i obogaćivanje goriva za svoj mirnodopski nuklearni program u nekoj drugoj zemlji. Administracija predsednika Buša je podržala tu ponudu uz svoje dodatne podsticaje, među kojima je i ponuda da Sjedinjene Države prestanu da se protive prijavi Irana za učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju. Sjedinjene Države tvrde da Iran ima tajni program za pravljenje nuklearnog oružja i vrše pritisak da Savet bezbednosti usvoji obavezujuću rezoluciju protiv Irana na osnovu Sedmog poglavlja Povelje Ujedinjenih nacija. To su međutim proteklih dana osujetile Rusija i Kina, koje kažu da se plaše da bi takva rezolucija mogla da bude uvod u sankcije i moguću vojnu akciju. Državni sekretar je u jutrošnjem televizijskom nastupu takođe rekla da pismo koje je iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad proteklih dana uputio predsediku Bušu, ne predstavlja ozbiljan pokušaj rešavanja razmimoilaženja Irana i Zapada. Iranski zvaničnici i ne samo oni, uputili su administraciji predsednika Buša i naročito Kondolizi Rajs, oštru kritiku zbog odbacivanja ovog pisma, za koje američki zvaničnici kažu da sadrži zbirku sanjarija i misli iranskog lidera. U programu televizijske mreže NBC, Kondoliza Rajs je jutros rekla da u pismu nema nikakvih upotrebljivih ideja.

«Nije ozbilja diplomatska uvertira kada se kaže da se vaš liberalni diplomatski sistem raspada. To je uistinu bila neka vrsta filozofskog i zapravo verskog napada na politiku Sjedinjenih Država. U tome nije bilo ničeg što bi nagovestilo nekakav izlaz iz nuklearnog zastoja.»

Kondoliza Rajs je istakla da bi odgovor Sjedinjenih Država, da je pismo predsednika Ahmedinedžada bilo ozbiljna diplomatska ponuda, bio sasvim drugačiji. Ali kako je rekla državni sekretar, «ne možemo da se pravimo da učestvujemo u igri».

XS
SM
MD
LG