Linkovi

Detroit poveo sa 2-0, Dalas deklasirao zvanične šampione


Prošlogodišnji finalisti NBA plej-ofa imali su polovičan uspeh u drugim utakmicama polufinala po konfrencijama. Dok je Detroit ostvario i drugi trijumf u seriji sa Klivlendom – 97:91, San Antonio je na svom parketu doživeo ubedljiv poraz protiv Dalasa – 113:91 i prepustio Mevsima prednost domaćeg parketa.

San Antonio – Dalas 113:91 (1-1)

Posle tesne pobede u prvoj utakmici polufinala Zapada (87:85), zvanični šampioni nisu znali šta ih je snašlo u drugom susretu u "AT&T Centru". Trener Mevsa Ejvori Džonson napravio je izmenu u startnoj petorci, ubacio Devina Herisa na poziciju plejmejkera, pomerio Džejsona Terija na "dvojku", a defanzivca Endrjua Grifina ostavio na klupi. Košarkaši Dalasa od samog starta su bili agresivni u napadu, i više ličili na ekipu iz prethodnih sezona, koju je vodio Don Nelzon, a San Antonio nije imao rešenje. Serijom 15:3 u drugoj četvrtini, posle isključenja Nika Van Eksela, Dalas je došao do 20 razlike na poluvremenu i domaći do kraja nisu prišli na bliže od 14 poena zaostatka. Džoš Hauard je bio najefikasniji kod Mevsa sa 27 poena (9 skokova), Dirk Novicki je imao manju ulogu u napadu, ali je bio vrlo efikasan – 21 poen (7-9, 0-2, 7-7) i 9 skokova, a sjajni su bili i Devin Heris sa 20 i veteran Džeri Stekhaus sa 19 pogodaka. Kod Sparsa, jedino je Tim Dankan bio na svom uobičajenom nivou – 28 poena, 9 skokova i 4 blokade.

Detroit – Klivlend 97:91 (2-0)

Za razliku od San Antonija, Detroit u potpunosti ima kontrolu u seriji protiv Kavalirsa, koji su bili zreli za još jedan debakl u "Oburn Hils Palasu", pre nego što je Lebron Džejms u poslednjoj četvrtini učinio poraz svog tima podnošljivim. Posle 27 razlike u prvom susretu, Pistonsi su serijom 19:3 na prelazu između prve i druge četvrtine stekli praktično nedostižnu prednost. Više od sedam minuta Klivlend nije uspeo da postigne koš iz igre, a trener Kavsa, Majk Braun, bio je toliko očajan da je savetovao svojim igračima da namerno fauliraju Bena Valasa, najgoreg izvođača slobodnih bacanja u ligi. Ta taktika nije dala rezultata, ali se Klivlend neočekivano vratio u igru sredinom poslednje četvrtine – zahvaljujući naravno Lebronu Džejmsu. Džejms je 23 od svojih 30 poena (14 skokova, 7 asistencija) postigao u drugom poluvremenu, ali Kavsi nisu prišli bliže od pet razlike, koliko je bilo minut i 13 sekundi pre kraja. Najbolji u pobedničkom timu bio je Rašid Valas sa 29 poena (9 skokova), Tejšon Prins je postigao 20, Rip Hamilton 17, a Čonsi Bilaps 15, uz 7 asistencija i 5 skokova. Ben Valas, kome je pre meča legendarni Bil Rasel uručio trofej namenjen najboljem defanzivcu lige (četvrti put u poslednjih pet godina) završio je sa "dabl-dablom" - 10 koševa i 15 uhvaćenih lopti.

Plej-of se nastavlja večeras drugim utakmicama u serijama Majami – Nju Džersi i Finiks – Los Anđeles Klipers. Nju Džersi, koji je napravio "brejk" u prvoj utakmici na Floridi i vodi sa 1-0 protiv Majamija, verovatno će biti bez Ričarda Džefersona. S druge strane, i Finiks i Klipersi trebalo bi da budu kompletni u drugom meču serije u kojoj Sansi vode sa 1-0.

XS
SM
MD
LG