Linkovi

Ove nedelje naše internet pretraživače usmeravamo na “GovTrack.US”


Ove nedelje naše internet pretraživače usmerićemo na - GovTrack.US - sajt jedne ne-vladine organizacije koja prati kako zakonski predlozi napreduju kroz Kongres i koja objavljuje informacije o tome kako su senatori i kongresmeni glasali po različitim pitanjima.

“GovTrek je saj koji objedinjuje podatke o Kongresu, kao i različite informacije koje vlada objavljuje. Sajt onda sve te informacije povezuje i omogućava običnim građanima – da prate kako se Kongres određuje po pitanjima koja su građanima značajna.”

Džošua Tauberer je tvorac sajta GovTrek, koji je napravio krajem 2004. Tauberer na njemu sam radi i to, uzgred, pored redovnog posla. Ipak, kada vidite koliko informacija je sakupljeno na jednom mestu, onda vam postaje jasno kakav uticaj ima Internet. Tauberer je napisao jedan program koji automatski prikuplja relevantne podatke sa zvaničnih državnih sajtova i onda ih organizuje i prikazuje na njegovoj stranici.

“Deo problema je u tome što vlada, naravno, ne voli da se bilo kakve informacije konsoliduju. Zato rezultati glasanja dolaze sa stranica svakog pojedinačnog senatora ili člana predstavničkog doma, tako da moj program mora da svaki od tih sajtova poseti. Program takođe odlazi na stranicu jedne od službi kongresa odakle uzima informacije o zakonskim predlozima.”

Još jedan značajan izvor informacija je Tomas, odnosno internet stranica Kongresne biblioteke, na kojoj se objavljuju informacije o zakonskoj regulativi. Sve informacije koje vidite na GovTrack.US potiču sa nekog drugog mesta, ali su ovde objedinjene i predstavljene publici na vrlo prihvatljiv i lak način. Ako želite da pratite kako se neki specifičan zakonski prelog kreće kroz Kongres, to lako možete da učinite ako upišete svoju e-mail adresu. Džošua Tauberer nije ni političar, a ne radi ni kao programer – on je lingvista na post-diplomskim studijama, a sajt GovTrack.US je napravio iz hobija.

“Ja ne želim da pomoću ovoga zarađujem… sve informacije koje obradim za potrebe sajta, svima su slobodno dostupne, tako da mogu da ih koriste za svoje potrebe.”


XS
SM
MD
LG