Linkovi

Pecare za kućnu proizvodnju etanola


Cene benzina u SAD se trenutno kreću oko 75 centi po litru, a federalna vlada je, za istraživanja alternativnih izvora energije, samo tokom ove godine izdvojila skoro pola milijarde dolara.

Kao jedno od verovatnih rešenja se pominje etanol, odnosno klasičan alkohol, a to je navelo neke Amerikance – ali i građane drugim zemalja – da se zainteresuju za jedan, nekonvencionalan, način smanjenja troškova goriva.

U mestu Tulahoma, u državi Tenesi u garaži Bila Sašera prave se kompleti za kućnu proizvodnju etanola – odnosno «pecare» kako se to popularno kaže. Kako rastu cene goriva, tako se i njegov biznis utrostručio tokom protekla 2 meseca – i to širom sveta.

«Isporučili smo pecare u Africi i Indiji. Sutra jednu šaljemo u Ugandu.» - ukazuje Sašer, koji ne želi da otkrije da li njegovo opsežno znanje o destilaciji alkohola ima bilo kakve veze sa šarolikom istorijom proizvodnje viskija u Tenesiju – kako legalnom, tako i ilegalnom… On, međutim, priznaje da iz njegovog sistema izlazi izlazi «brlja» čistoće 95%, kojoj se onda dodaje aditiv kako ne bi mogla da se pije.

«Možete da pravite rakiju, ali to je protiv zakona» - upozorava Sašer. Ipak, kupci su spremni da za «pecaru» istresu 1400 dolara, pošto im je dozlogrdila cena benzina – što potvrđuje i Markus Molenaro iz Kenoše, u Viskonsinu.

«Obradovao sam se kada sam video da postoji rešenje za noćnu moru sa benzinom.» -ukazuje Molenaro, a Sašer dodaje:

«Ma kritike su svakojake, idu čak do psovanja velikih naftnih kompanija.»

Sam proces je dosta jednostavan. Mešavina sastavljena od mlevenog, prevrelog, kukuruza, šećera i kvasca mora da proključa. Mešavina isparava, hladi se i kondenzuje u vidu etil-alkohola. Ipak, valja biti jako pažljiv.

«U pitanju je vrlo opasno, zapaljivo, gorivo slično benzinu. Zato postoji opasnost, a sa svakim gorivom treba biti oprezan.» - ukazuje Daglas Durante, dok se gospođa boji da bi kuća mogla da joj odleti u vazduh. Ipak, Sašer tvrdi da bezbedno možete da proizvodite oko 20 litara na sat. Ako u rezervoar sipate 15% alkohola, dobićete sličnu mešavinu kakva se sada prodaje na nekim pumpama, a uštedećete jedan litar na svaka četri litra bezina.


XS
SM
MD
LG