Linkovi

U Hagu završena rasprava po tužbi BiH protiv SCG za genocid


Završnim argumentima Srbije i Crne Gore, danas je pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu okončana glavna rasprava o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Beograda za genocid nad nesrbima tokom rata u Bosni, podnetoj još 1993. godine.

U završnoj reči odbrane, glavni pravni zastupnik SCG Radoslav Stojanović pozvao je danas Medjunarodni sud pravde da kao neosnovanu odbaci tužbu BiH i tako "presudi u korist pomirenja, a ne nastavka sukoba" u bivšoj Jugoslaviji. Stojanović je, takodje, predložio da se sud oglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi, budući da u trenutku njenog podnošenja tadašnja SR Jugoslavija nije bila članica UN.

SCG ne negira da su tokom rata u Bosni počinjeni teški zločini nad Muslimanim i Hrvatima, ali se ta zlodela ne mogu pravno kvalifikovati kao genocid, naznačio je on, zato što bosanska strana nije dokazala da je postojala genocidna namera, niti plan.

"Nasuprot tome, mi smo pokazali da niko i ništa ne može dokazati da su vlada i narod SCG imali nameru da istrebe Muslimane i Hrvate tokom rata u Bosni", naznačio je Stojanović, dodajući da to ne znači odbranu užasnog režima Slobodana Miloševića.

Zastupnik SCG je primetio i da RS nije podržala tužbu protiv Beograda i da bi zato posledice presude koja bi SCG proglasila krivom za genocid bile "nesagledive". "Tražimo od suda da presudi u korist pomirenja, a ne produženja sukoba. Moramo izvući pouke i graditi puteve i mostove pomirenja", zaključio je
Stojanović.

Po okončanju rasprave, šesnaest sudija najvišeg suda UN povuklo se da razmotri dokaze i donese odluku, za šta će im trebati više meseci.

XS
SM
MD
LG