Linkovi

Lajčak: U zadnje dvije nedjelje situacija u Crnoj Gori se promenila i poboljšala


Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak rekao je danas da se predreferendumska situacija u Crnoj Gori popravila u poslednje dvije sedmice i da bi bilo dobro da se takva atmosfera sačuva.

Lajčak je kazao da je zadovoljan današnjom posjetom Podgorici navodeći da je prilikom posljednje posjete Crnoj Gori bio zabrinut atmosferom “koja nije bila dobra i nije imala dobru tendenciju”.

Lajčak je istakao da je tada imao dobre, konkretne i korektne razgovore sa liderima dva bloka i da je odazeći izrazio nadu da će se ta tendencija zaustaviti i preokrenuti.

“U zadnje dvije nedjelje situacija u Crnoj Gori se promijenila i poboljšala i to su danas konstatovali i moji partneri, kao i međunarodne organizacije i posmatračke misije”, kazao je Lajčak na konferenciji za novinare nakon susreta sa predsjednikom Državne zajednice Svetozarom Marovićem.

On je posebno pozdravio dogovor dva bloka o upoređivanju biračkih spiskova i evidencije, ocjenjujući da je tako otklonjeno jedno problematično pitanje.

“To je sve jedna dobra poruka koja ide iz Crne Gore u Evropu.

Lajčak je rekao da sjutra odlazi u Brisel gdje ima sastanak sa ambasadorima Evropske unije i da je srećan što tu poruku može da ponese sa sobom. On je najavio da će se ministri EU sastati u ponedjeljak kada se planira da se donesu zaklučci o referendumu.

Lajčak je rekao da bi bilo dobro i u interesu procesa koji se događa u Crnoj Gori da postoje direktni razgovori između Vlada u Beogradu i Podgorici jer bi oni otklonili nedoumice i mogućnost za manipulisanje.

Predsjednik Državne zajednice Svetozar Marović zadovoljan je što je zajedno sa Miroslavom Lajčakom konstatovao da dosadašnji tok referendumske kampanje protiče u dominantno demokratskoj atmosferi:

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je Lajčaku da će postreferendumski tok biti do kraja u skladu sa pravilima prihvaćenim od strane svih učesnika procesa i na liniji evropskih očekivanja.

Đukanović je naveo da će to bitno uticati na pozitivnu atmosferu u Crnoj Gori i učvršćivanje političke stabilnosti, kao i na konstruktivne odnose sa Srbijom ka bržim integracijama u Evropsku uniju.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović ocijenio je u razgovoru sa Lajčakom da je dio predloženog zakona o manjinskim pravima i slobodama o kome će Skupština CG raspravljati sjutra, neustavan i da je primjer klasične trgovine Vlade sa određenim političkim krugovima u Crnoj Gori.

Bulatović je pozdravio učešće Evropske Unije i OEBS-a u konačnom definisanju biračkog prava, posebno u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava građana na upis u birački spisak.


XS
SM
MD
LG