Linkovi

Buš imenovao vazduhoplovnog generala Majkla Hejdena za novog direktora CIA-e


Predsednik Buš je rekao da je general Hejden veoma kvalifikovan da vodi Centralnu obaveštajnu agenciju pošto ima više od 20 godina iskustva u obaveštajnom radu, uključujući i šest godina na čelu druge ključne obaveštajne organizacije - Nacionalne bezbednosne agencije.

«Majkl odlično poznaje naše obaveštajne agencije. On je i pripremao i koristio obaveštajne informacije - on je nadzirao razvoj, kako ljudskih potencijala, tako i tehnoloških sredstava u obaveštajnoj delatnosti. On je pokazao sposobnost da prilagodi naše obaveštajne službe novim izazovima rata protiv terorizma. On je pravi čovek za položaj direktora CIA-e u ovom kritičnom trenutku u istoriji naše zemlje.»

Na svom dosadašnjem položaju zamenika nacionalnog direktora svih obaveštajnih agencija, Majkl Hejden je koordinisao i kontroverzni program prisluškivanja telefonskih razgovora gradjana osumnjičenih za kontakte sa teroristima bez sudskog naloga. Grupe za zaštitu ljudskih prava i mnogi drugi kritikovali su taj program kao kršenje gradjanskih sloboda i prava privatnosti, ali je general Hejden insistirao da je on bio od ključnog značaja za otkrivanje terorističkih pretnji. U svojoj izjavi u Ovalnoj kancelariji Bele kuće, general Hejden je rekao da će nastaviti sa reformama u Centralnoj obaveštajnoj agenciji koje je započeo dosadašnji direktor, Porter Gos, čiji razlozi za podnošenje ostavke za sada nisu obelodanjeni. General Hejden je započeo svoju izjavu odavanjem priznanja svom prethodniku i radnicima CIA-e.

«Muškarcima i ženama u CIA-i mogu da poručim sledeće - ukoliko budem potvrdjen biće mi čast da služim sa vama i da saradjujem sa toliko prijatelja. Vaši rezultati su često nedovoljno cenjeni i skriveni su od očiju javnosti. Ali, vi ste svesni da ono što radite štiti našu zemlju.»

Da bi stupio na dužnost, general Hejden treba da bude potvrdjen od strane Senata. Pojedini zakonodavci, uključujući i članove republikanske stranke predsednika Buša, izrazili su zabrinutost povodom dolaska vojnog lica na čelo CIA-e, kao civilne agencije.

XS
SM
MD
LG