Linkovi

Potvrđen 25. smrtni slučaj ptičijeg gripa u Indoneziji


Testovi obavljeni u inostranstvu potvrdili su da je 30-godišnji muškarac iz Indonezije koji je umro prošlog meseca, bio zaražen virusom ptičijeg gripa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, čime se broj ljudskih žrtava te bolesti u Indoneziji povećao na 25.

Čovek je, prema rečima predstavnice centra za informisanje o ptičijem gripu pri ministarstvu, bio u kontaktu sa zaraženom živinom, sto je uobičajeni način prenosa virusa sa ptica na ljude.

"Pozitivnim testovima, u jednoj laboratoriji u Hong Kongu potvrđeno je da je tridesetogodišnjak iz zapadnog dela Džakarte koji je umro 26. aprila, bio zaražen ptičijim gripom", rekla je predstavnica ministarstva.

Indonezija je druga po broju smrtnih slučajeva ptičijeg gripa među ljudima, iza Vijetnama, ali vlada još ne sprovodi masovno uništavanje živine jer smatra da bi to bilo suviše skupo i nepraktično u zemlji gde većina ljudi gaji po nekoliko pilića ili pačića u svojim dvorištima. Testovi koji se obavljaju u lokalnim laboratorijama ne smatraju se potpuno pouzdanim, pa se šalju u laboratoriju Svetske zdravstvene organizacije u Hong Kongu na potvrdu.

Od virusa H5N1 od 2003. godine u svetu je umrlo 115 ljudi. Virus se poslednjih meseci zabrinjavajuće brzo širio među pticama kako u južnoj Aziji, tako i u Evropi i Africi.


XS
SM
MD
LG