Linkovi

Pitanje imigracije postalo vrela politička tema u SAD


Zagovornici prava imigranata u SAD nadaju se da će prošlo-nedeljna okupljanja i bojkoti širom zemlje uvećati njihov politički uticaj. Pitanje imigracije postalo je vrela politička tema u SAD, a obe vodeće političke stranke nastoje da procene kakav uticaj će ta ona imati na novembarske izbore za Kongres, kao i na predsedničke izbore 2008.

Demonstranti u Orlandu, na Floridi, su tipični predstavnici više od million ilegalnih i legalnih imigranata koji su masovno iskazali svoj ekonomski i politički uticaj, širom zemlje.

“Mi nismo kriminalci. Mi smo većinom ljudi koji su došli da rade i da ovde žive. Mi radimo.”

Borci za prava imigranata planiraju da takvu javnu manifestaciju političke snage iskoriste kako bi hiljadama imigranata pomogli da postanu državljani, koji potom mogu da glasaju. Međutim, američka javnost je duboko podeljena po pitanju imigracije. Nedavna istraživanja javnosti pokazuju da Amerikanci traže bolju kontrolu granica, kako bi se smanjio priliv ilegalnih doseljenika, koji prema procenama sada broje između 11 i 12 miliona. Političke razlike po pitanju imigracije odslikavaju se i u Kongresu. Zakonski tekst koji je usvojio Predstavnički dom usredsređen je na kontrolu granica, dok je Senat podeljen oko teksta mnogo obuhvatnijeg zakonskog akta koji imigrantima pruža mogućnost da dobiju državljanstvo. Predsednik Buš je zastupnik programa gostujućih radnika, na osnovu koga bi veliki broj ilegalaca regulisao svoj status.

“Ono što je važno, dok o ovoj temi raspravljamo, je da ne zaboravimo na našu srž. Jedna od stvari koje čine Ameriku velikom je to što smo uspevali da ljude različitog porekla spojimo u jednu naciju, a takav izazov je i sada pred nama.”

Članovi predsednikove Republikanske stranke su duboko podeljeni po ovom pitanju. Tako kongresmen iz Kolorada Tom Tankredo insistira da ilegalne imigrante treba deportovati, dok drugo krilo Republikanske stranke ima više sluha za kompanije i poslodavce koji zavise od jeftine, imigrantske, radne snage. Stiven Vejn je professor političkih nauka na univerzitetu Džordžtaun.

“Hispanci su grupa sa najvećim priraštajem, kako u društvu tako i u biračkom telu, a pošto su stranke podjednake snage, način na koji će Hispanci glasati može da odluči koja od dve vodeće stranke će imati većinu.”

Demokrate se nadaju da će iskoristiti podele među Republikancima po pitanju imigracije i da će pridobiti Hispance. Međutim, Demokrate su takođe podeljene, pošto veliki broj njih brine kakav uticaj će jeftina radna snaga imati na američke sindikate, koji su glavni izvor podrške za veliki broj kandidata Demokratske stranke. Bez obzira šta Kongres bude učinio ove godine, stručnjaci se slažu da će imigracija najverovatnije biti jedno od ključnih pitanja tokom ovogodišnjih kongresnih izbora, kao i prilikom izbora za predsednika 2008.


XS
SM
MD
LG