Linkovi

Ahmedinedžad uputio pismo Bušu sa predlozima razrešenja zategnutosti


To je, koliko je poznato, prva javna komunikacija na najvišem novou između Irana i Sjedinjenih Država u proteklih 26 godina.

Portparol Iranske vlade je saopštio da je pismo redsednika Ahmedinedžada predsedniku Bušu dostavljeno švajcarskoj ambasadi u Teheranu, koja zastupa američke interese u Iranu od prekida američko-iranskih odnosa 1980. Portparol nije obelodanio sadržaj pisma, ali je rekao da se u njemu predlažu novi putevi za izlazak iz sadašnje krizne situacije u svetu. Vest o pismu je objavljena u trenutku kada se predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, pripremaju za sastanak u Njujorku na kojem će da razgovaraju o iranskom nuklearnom programu. Britanija, Francuska i Sjedinjene Države se zalažu za rezoluciju kojom bi se od Irana tražilo da prekine program obogaćivanja uranijuma, koja bi mogla da dovede do uvođenja sankcija ako se Iran ne povinuje tom zahtevu. Dve zemlje koje u Savetu bezbednosti takođe imaju pravo veta, Rusija i Kina, protive se sankcijama i zalažu za nastavak diplomatije. Analitičar Ali Nurizadeh, iz Centra za arapsko-iranske nauke u Londonu, na osnovu onoga što je saznao o sadržaju pisma koji se odnosi na nuklearni problem, kaže da nije mnogo verovatno da će ono naići na razmevanje američkog predsednika.

«Poznato je da američki predsednik postavlja određene zahteve da bi se otvorio prema Iranu. Prvi je da Iran mora da se odrekne programa obogaćivanja uranijuma. U ovom pismu nema nagoveštaja da je Iran spreman da to i uradi.»

Drugi specijalisti za Iran su saglasni da pismo – šta god da sadrži – verovatno neće izazvati pozitivan odgovor američke administracije. To kaže i Mark Ficpatrik, bivši zvaničnik Državnog sekretarijata koji sada vodi jedan program o neširenju naoružanja u londonskom Međunarodnom institutu za strateške nauke.

«Mislim da bi odgovor Sjedinjenih Država mogao da bude negativan. Postoji osećanje da bi razgovor sa ovom vladom, kontakti sa ovim režimom u Iranu, bili isto što i nagrađivanje lošeg vladanja, jačanje najgorih elemenata islamske republike. Tako da će se oklevati sa pozitivnim odgovorom. Ali sa druge strane, možda će se shvatiti da opcije za rešenje iranske nuklearne krize ne izgledaju naročito dobro.»

Iran se neprekidno zariče da će odbaciti svaku rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se traži da zamrzne svoj nuklearni program. Iranski predsednik je zapretio da će istupiti iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ako mu Savet bezbednosti uvede sankcije. Iran, kao što je poznato, tvrdi da mu je cilj da proizvede energiju u mirnodopske svrhe, ali Sjedinjene Države, Britanija i Francuska veruju da Teheran pokušava da napravi nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG