Linkovi

Haški tribunal osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora


Haški tribunal osudio je danas bosanskog Hrvata Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina nad muslimanskim civilima u srednjoj Bosni 1993. godine.

Kao primer teških zločina za koje je odgovoran Rajić, predsedavajuća Van den Vajngart navela je spaljivanje dve starice invalida i sedmoro članova jedne muslimanske porodice u dve kuće u Stupnom Delu. Otežavajućom okolnošću, sudije su ocenile i ranjivost žrtava, a Rajiću su kao olakšavajuće priznali to što je priznao krivicu i izrazio kajanje kao i saradnju sa tužiocima i sudom. Po nagodbi, Rajić će svedočiti u drugim procesima kada ga Tužilaštvo pozove. On će, kako se očekuje, uskoro kao svedok optužbe dati iskaz na suđenju šestorici političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne optuženim za pokušaj stvaranja Velike Hrvatske prisajedinjenjem teritorija BiH.

Odbrana i optužba zajednički su preporučili sudskom veću da Rajiću izrekne kaznu između 12 i 15 godina zatvora.

Rajić je priznao krivicu za zločine nad muslimanskim civilima, uključujući i 37 ubistava, u selu Stupni Do, u okolini Vareša u centralnoj Bosni, koji su 23. oktobra 1993. počinile trupe HVO pod njegovom komandom. On je u vreme zločina bio komandant Druge operativne grupe HVO u Varešu i prihvatio je individualnu i komandnu odgovornost za zlodela u Stupnom Dolu. Haški tribunal je optužnicu protiv Rajića podigao 29. avgusta 1995. godine, a uhapsile su ga hrvatske vlasti 5. aprila 2003 u Splitu. U Hag je prebačen 24. juna, a tri dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv za zločine za koje je optužen.


XS
SM
MD
LG