Linkovi

Ružičasti Ekspres


Čikaški metro se naziva EL, skraćeno za elevejtid /uzdignut/, jer se najveći deo koloseka gradske železnice ovog, trećeg po veličini američkog grada, nalazi iznad nivoa ulice.

Kao u mnogim drugim gradovima, sedam linija čikaškog metroa obeleženo je različitim bojama. Idućeg meseca se otvara nova linija, pa su stanovnici grada predlagali boju. Neki su pustili mašti na volju, predlažući boje koje mogu da se nađu samo u najvećim kutijama voštanih bojica. Ali ko bi mogao da u galami tokom jutarnje gužve zamisli najavljivanje linija - zimzelen, ili tamna sepija.

Zbog toga je izabrana jednostavnija boja - čiji izbor je izazvao još veće kritike. Kako je izvestio list Čikago tribjun: Čikago, poznat kao Grad širokih ramena, po dobro razvijenim muškracima, koji uživaju u raznim sportovima, proždiru ogromne količine sendviča sa kobasicama, piju viski i loču pivo, odabrao je za novu liniju - ružičastu boju!

Ružičasto nose tek rođene devojčice, a ne muškarčine. Pristalice ističu da će ružičasta linija podsećati putnike na trake i mašne kakve nose aktivisti za borbu protiv raka dojke. Drugi smatraju da je došlo vreme za udaljavanje od stereotipa da je ružičasta boja za nežne devojčice, a plavo za nestašne dečake. Danas čak i neke važne ličnosti nose ružičaste kravate, ali skoro niko ne može da zamisli stanovnike Čikaga da ružičastom linijom odlaze na utakmicu Čikago bersa - iliti u prevodu - medveda.

XS
SM
MD
LG