Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Hoot”


Jedna knjiga o avanturi boraca za životnu sredinu, u kojoj su uživali milioni ljudi, sada je pretvorena u porodični film. Kao i knjiga pre njega, i film izaziva kontoverzu širom SAD.

Lanac restorana namerava da sagradi novu palačinkarnicu na praznom polju u mirnom gradiću na obali Meksičkog zaliva u Floridi... sve dok se troje 13-godišnjaka ne suprotstavi planovima velike gradjevinske kompanije jer je, kako se ispostavlja, polje stanište kolonije ugroženih sova.

Njih troje: Ron, novi dečak u školi koga glumi Logan Lerman ... zvezda školskog fudbalskog tima Beatris koju tumači Bri Larson, i njen brat, energični mladi aktivista koga igra Kodi Linli – upuštaju se u avanturu da zaustave buldožere i spasu sove. Bri Larson kaže da je veliki ljubitelj knjige objavljene 2002. godine .

“Kada sam imala 12 godina, bila sam član kluba ljubitelja knjige, gde vam svakog meseca šalju po jednu knjigu poštom. Dobila sam knjigu “Hoot”, mnogo mi se dopala, i želela sam da snime film po njoj”.

Knjigu “Hoot” napisao je kolumnista Majami Heralda, romanopisac Karl Hajasen, kao komentar na ubrzanu i rasprostranjenu gradnju u svojoj rodnoj državi Floridi. Hajasen je sarkastičan kada je reč o nizu pitanja, ali ne i reakciji mladih čitalaca na temu zaštite prirode koja je u centru njegove priče.

“Moja knjiga je sada lektira u stotinama škola. Deca se veoma brzo zainteresuju za tu temu, i to mi je dalo puno nade, pošto sam ja inače dosta ciničan čovek. Želeo sam da očuvamo duh i temu knjige u filmu, jer nisam hteo da klinci koji su pročitali knjigu odu u bioskop i kažu – čekaj, to nije priča koju sam čitao.”

Medjutim, neki kritičari žale se da mladi heroji ove priče krše zakon kada izvode razne sabotaže na mestu gradnje, a izvodjači radova su predstavljeni kao beskrupulozni oportunisti kojima je profit važniji od životne sredine. No, Hajasen odlučno brani svoje mlade junake, a posebno Beatrisinog brata, koji je omiljeni junak mlade publike.

“On se samo bori za ono u šta veruje. Ne krade, ne pljačka, ne crta grafite. On samo nastoji da bije svoje male bitke i reaguje na nepravde koje vidi pred sobom umesto da ih ignoriše. Ako to znači da ste revolucionar, ili “eko-terorista” – pa šta? Važno je da radite pravu stvar.”

U filmu “Hoot” takodje glumi Luk Vilson kao šerifov nespretni zamenik koji je na početku protivnik ali kasnije postaje saveznik mladih boraca za zaštitu životne sredine. Film je sniman na lokacijama u Floridi, a to je inače najnoviji projekat kuće Walden Media čije filmove uvek karakteriše pozitivna i optimistična poruka.


XS
SM
MD
LG