Linkovi

Da li tinejdžeri dovoljno spavaju?


Tinejdžeri imaju mnogo odgovornosti i aktivnosti. I to bi mogao da bude problem, zbog toga što oni možda ne spavaju dovoljno. U SAD, Nacionalna fondacija za san saopštava da tinejdžeri spavaju na časovima u školi, pa čak i za volanom.

Količina sna potrebna svake noći može da bude različita od osobe do osobe i može da se menja tokom života. U tinejdžerskim godinama, biološke promene tokom puberteta mogu drastično da utiču na obrazac spavanja. Ritam tla se menja, sudeći prema profesoru Džodi Mindel sa Univerziteta «Sent Džozef» u Filadelfiji, a tinejdžeri ne žele da idu u krevet rano, kao mlađa deca.

«Dobro znamo da pre puberteta, recimo deca stara oko 12 godina, idu na spavanje u 9 uveče. Posle puberteta, to vreme se pomera na 11 sati uveče».

Neki tinejdžeri mogu da završe sa problemom malo poznatog poremećaja sna. Taj problem, nazvan sindrom zakasnele faze sna, drži ih budnim još duže. Studije su pokazale da je većini adolescenata potrebno najmanje 9 sati spavanja noću, ali mnoga školska deca spavaju manje od sedam sati, uglavnom zato što rano ustaju - zbog škole. Nedostatak sna ima posledice na rad u školi, raspoloženje i ponašanje, zato što se deca kasno bude, kasne u školu, spavaju na časovima i nisu dovoljno pažljiva čak i kad voze, što priznaje i student koji kaže da je «pre nekoliko dana skoro zaspao za volanom».

Roditelji mogu da pomognu tinejdžerima da bolje spavaju tako što će im isključiti sve elektronske uređaje u sobi, uključujući televizor, radio, video igre i mobilni telefon, kako bi mogli da se opuste pola sata pre odlaska u krevet. Istraživači navode da bi tinejdžeri trebalo da unose manje napitaka sa kofeinom, posebno posle podne i preporučuju da im se dozvoli da duže spavaju preko vikenda, ali ne predugo. Mnogi školski okruzi počeli su da pomažu tinejdžerima da dobiju više vremena za spavanje tako što časovi počinju bar jedan sat kasnije. Meri Kaskardon sa Univerziteta «Braun», kaže da bi san trebalo da bude na prvom mestu.

«Suština je da san bude prioritet i da okruženje bude pozitivno u odnosu na spavanje», kaže ona.

Uz pomoć roditelja i nastavnika, tinejdžeri ipak neće prespavati – ni školu, ni život.

XS
SM
MD
LG