Linkovi

Sve više cene goriva brinu potrošače i poslovne ljude


Sve više cene goriva brinu potrošače i poslovne ljude, koji se pitaju kada će se cena barela sirove nafte, odnosno litra motornog benzina vratiti na nivo koji se može smatrati “normalnim”. Jedan broj stručnjaka veruje da su sadašnje, visoke cene benzina, normalne i da će takve i ostati.

Tom Viple je novinar i urednik međunarodnog biltena o energetici. Smo tokom proteklih godinu dana je napisao preko 50 članaka o uticaju takozvanog “naftnog vrhunca”.

“Pojam naftni vrhunac znači da smo potrošili oko polovine svih svetskih zaliha sirove nafte.” – ukazuje Vipl i napominje da je prostalu naftu mnogo teže eksploatisati.

“Zaista nije bitno koliko nafte stvarno ima u zemlji, ako ne možete do nje da dođete niti da je dopremite do pumpe…”

Vipl objašnjava da će stoga cene energenata ostati visoke, sve dok se ne razviju alternativna goriva, ili ne promene ljudske navike - čime bi se smanjila zavisnost od nafte. Taj prelaz bi mogao da traje više decenija – pitanje je šta u međuvremenu?

“Niko ne zna šta bi moglo da se dogodi – niko nema ni predstavu kako će svet izgledati tokom prelaza iz naftnog u post-naftno doba – pošto se to nikada ranije nije dogodilo.”

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci sa teorijom “naftnog vrhunca”. Majron Ebel je director za energetsku politiku i globalno zagrevanje pri “Competitive Enterprise” institutu – vašingtonskom trustu mozgova.

“Sa stanovišta resursa, verujem da nam ne preti nestašica nafte. Smatram da širom sveta ima puno političkih prepreka u vezi sa proizvodnjom nafte.” – ukazuje Ebel i kao primer navodi slučaj američkog Kongresa koji odbija da dozvoli eksploataciju nafte na mestima za koje se veruje da sadrže velike zalihe – poput Aljaske ili duž američkih obala Atlantskog i Tihog okeana.

U slučaju da su zagovornici teorije o naftnom vrhuncu u pravu, bićemo suočeni sa brojnim društvenim promenama. Teorija, na primer, predviđa da će Amerikanci ograničiti upotrebu automobila samo na najnužnije potrebe, te da će na posao putovati u grupama - kako se zalihe goriva smanjuju a cene nastavljaju da rastu.

Broj avio putovanja će se takođe, najverovatnije, smanjiti što će predstavljati poseban izazov za savremene avio kompanije. (Koje su tokom protekle godine potrošile čak 92 milijarde dolara na gorivo – što je skok od 50% u odnosu na 2004-tu.)

Do promena će doći i u drugim oblastima – od uređenja travnjaka do načina na koji se odmaramo – pošto će Amerikanci i brojni drugi stanovnici planete biti prinuđeni da svoje ponašanje prilagode visokim cenama. Tom Vipl napominje da će ljudi promeniti način na koji doživljavaju svet - kada prihvate visoke cene energenata.


XS
SM
MD
LG