Linkovi

Čejni: Sastanak važan za ocenu napretka u osposobljavanju za članstvo u NATO


U Dubrovniku je danas uz učešće američkog potpredsednika Dika Čejnija i premijera Hrvatske, Makedonije i Albanije održan sastanak članica Američko-jadranske povelje, foruma za saradnju tri zemlje regiona koje žele članstvo u NATO.

Domaćin sastanka, hrvatski premijer Ivo Sanader zahvalio je Sjedinjenim Državama za vođstvo u regionu jugoistočne Evrope i pokretanje Američko-jadranske povelje.

"Članstvo u NATO je strateški cilj Hrvatske koja je svesna da se mir i bezbednost ne mogu ostvariti u izolaciji. U NATO-u prepoznajemo političko-odbrambeni savez utemeljen na vrednostima mira, slobode i demokratije", rekao je Sanader.

Premijeri Albanije i Makedonije, Sali Beriša i Vlado Bučkovski, takodje su izrazili aspiracije svojih zemalja za članstvo u NATO-u, kao i spremnost da svoje snage angažuju svuda u svetu gde su i snage NATO-a i SAD, a naglasili su i da od samita u Rigi očekuju jasan signal o izgledima za punopravno članstvo u NATO-u.

Potpredsednik Čejni izrazio je "snažnu podršku željama tri članice Američko-jadranske povelje da se pridruže evroatlantskoj zajednici", dodajući da je ostvaren veliki napredak.

"Duboko cenimo činjenicu da su sve tri zemlje već angažovane uz snage SAD i NATO-a u Afganistanu i Iraku", naglasio je Čejni, ocenivši da je sastanak u Dubrovniku "važan za ocenu napretka u osposobljavanju za članstvo u NATO-u".

Posle sastanka zemalja članica Američko-jadranske povelje potpredsednik Čejni sa suprugom i članovima svoje delegacije otputovao je iz Dubrovnika.

XS
SM
MD
LG